Lumis servis računala nudi uslugu servisa svih vrsta računala – desktopa, laptopa ili notebooka svih brendova (HP, Lenovo, ASUS, Toshiba, Acer, Samsung, Sony, Dell, …), te servis monitora što uključuje hardverske i softverske popravke.

Servis PC računala i laptopa (prijenosnih računala)

Servis računala i laptopa svih proizvođača, kao što su: HP, Lenovo, ASUS, Toshiba, Acer, Samsung, Sony, Dell i mnogih drugih

Neki od popravaka ručanala koje nudimo su: čišćenje prašine i prljavštine, čišćenje virusa i spywarea, popravak grafičke kartice, popravak matične ploče, zamjena i ugradnja HDD i SSD diskova, reinstalacija i operativnog sustava…

Neki od popravaka računala koje nudimo, a koji su specifični za laptope su: zamjena konektora punjača, zamjena LCD ekrana i monitora, zamjena tipkovnice, zamjena britvela (hingea)…

Hardverski popravci računala

Čišćenje od prašine i zamjena termalne paste

Svako računalo dugotrajnom upotrebom taloži prašinu i masnoću u svom kućištu, a pogotovo u sustavima za hlađenje (ventilatori i pasivni hladnjaci) kroz koje konstantno prolazi zrak dok računalo radi.

Iako se ovaj problem odnosi prvenstveno na laptope (kod kojih se brže nakupi prašina jer su manji), izražen je kod svih računala, pogotovo ako stoje na podu, ako prostorija ima puno prašine, dlaka od kućnih ljubimaca ili se u njoj kuha ili puši. Dim cigarete sadrži katran koji na sebe lijepi čestice prašine, a time i na komponente računala.

Ne dozvolite da prašina i prljavština skrate životni vijek vašeg računala već ga donesite na čišćenje i zamjenu termalne paste na procesoru. Ovisno o uvjetima i vremenu rada, prijenosno računalo potrebno je čistiti barem jednom godišnje.

Popravak grafičkih čipova i kartica

Čest kvar na laptopima je taj da laptop prilikom paljenja radi ali ne daje sliku. Ako slike nema niti nakon što se na laptop spoji neki vanjski ekran (na VGA ili HDMI port) onda je gotovo sigurno došlo do kvara grafičkog čipa (GPU).

Uzroci kvara mogu biti razni, ali najčešći su pregrijavanje zbog prašine ili kvara sustava hlađenja (grafički čipovi su jako osjetljivi na prašinu i prljavštinu u sistemu za hlađenje računala što lako može dovesti do njihovog pregrijavanja), te odljepljivanje kristala grafičkog čipa sa njegove baze.

Ako nemate sliku na ekranu vašeg laptopa, donesite ga u naš servis gdje ćemo izvršiti zamjenu grafičkog čipa, time će problem sa slikom najčešće biti uklonjen.

Zamjena/nadogradnja HDD ili SSD diskova

Ako vaše računalo ili laptop radi jako sporo, ako disk non-stop nešto zapisuje i učitava čak i kada se na računalu ništa ne radi ili ako vam se operativni sustav često ruši i ostaje bez sistemskih datoteka, vjerojatno trebate zamijeniti hard disk. Ako ujedno želite osjetno ubrzati rad i poboljšati performanse svog računala ili laptopa, preporučamo instalaciju SSD diska.

SSD diskovi su ustvari čipovi i nemaju mehaničkih dijelova koji se miču, vrte i troše kao što HDD diskovi imaju, te su samim tim mnogo brži, dugotrajniji i otporniji na udarce, padove i slično.

Zbog činjenice da je kapacitet SSD diskova još uvijek skup, u slučaju da se odlučite na ugradnju/nadogradnju na SSD disk, na njega se instaliraju operativni sustav te programi i aplikacije koji se često koriste, dok se stari HDD ili eksterni disk koriste za pohranu veće količine podataka.

Popravak matičnih ploča laptopa

Matične ploče su centralni dio računala, na njih se spajaju svi uređaji i one omogućavaju komunikaciju između svih komponenti u računalu poput procesora, radne memorije, grafičke kartice, USB portova, tipkovnice, itd…

Samim tim, kvar bilo kojeg dijela matične ploče uzrokuje probleme u radu računala, iznenadno gašenje, greške, a najčešće i potpuni prestanak rada.

Jedan dio kvarova na matičnoj ploči se može i isplati popraviti (pogotovo na laptopima), stoga ako imate problema sa radom, donesite nam svoj laptop ili računalo na servis.

Popravci napajanja i adaptera napajanja

popravak-napajanja-racunala-servera-laptopa-split

Ako vam se računalo stalno gasi, gasi se pod većim opterećenjem ili se uopće više ne pali, te ako se laptop ne puni, a sve je u redu sa kabelima i konektorima, najvjerojatnije je došlo do kvara računalnog napajanja/adaptera.

Ako je napajanje skuplje (pogotovo serverska napajanja) ili laptop ima originalni punjač, onda se popravak isplati napraviti. Lumis servis nudi uslugu popravka svih vrsta napajanja za računala i servere, te adaptera za laptope.

Popravak je najčešće moguće napraviti zamjenom neispravnih dijelova unutar same elektronike napajanja (kondenzatora, tranzistora i slično).

Zamjena LCD ekrana na laptopima

Zamjena LCD ekrana je jedan od češćih popravaka koji radimo na laptopima.

Kao što je slučaj i kod svakog drugog prijenosnog uređaja, može doći do pada, udarca ili nagnječenja što rezultira pucanjem samog ekrana, razlijevanjem boja ili nestankom slike.

U tom slučaju je potrebna zamjena LCD ekrana, a Lumis servis će vam to napraviti isti dan ako model ekrana imamo na lageru ili ćemo naručiti novi.

Zamjena konektora za punjenje

Kvar na konektoru ili kabelu punjača laptopa ili na konektoru na matičnoj ploči laptopa najčešće se manifestira tako da se punjenje stalno prekida, radi samo u nekom pložaju kabela ili se baterija uopće više ne puni.

Nastaje zbog stalnog povlačenja ili savijanja kabela punjača, zbog prevelikog pritiska na konektor na ploči ili korištenjem lošeg zamjenskog punjača. Zbog svega navedenog konektor može puknuti, odvojiti se od matične ploče ili se jednostavno iskriviti.

U našem servisu prvo provjeravamo stanje konektora i kontakt u kabelu punjača. Ovisno o dijagnosticiranom kvaru konektore popravljamo ili mijenjamo, a možemo popraviti i kabel punjača ako je negdje prekinut kontakt.

Zamjena tipkovnica na laptopima

Jedan od čestih kvarova na laptopu je i neispravna tipkovnica.

Kvar tipkovnice se najčešće događa zbog prolijevanja tekućine po laptopu, ali postoje i slučajevi kad cijela tipkovnica ili samo pojedine tipke iznenada prestanu raditi.

U slučaju prolijevanja tekućine nemojte odgađati odlazak u servis jer što više čekate mogućnost poprvka je manja. U tom slučaju potrebna je zamjena novom originalnom ili zamjenskom tipkovnicom.

Softverski popravci računala

Čišćenje virusa i spywarea

Vaše računalo je zaraženo virusima i nikako ih se ne možete riješiti? Pokušali ste očistiti računalo pomoću nekoliko različitih antivirusnih programa, no bez uspjeha?

Ako ste probali ukloniti virus sa računala nekim od antivirusnih programa, vjerojatno vam se dogodilo da je virus prepoznao program. Većina antivirusnih programa danas služi za prevenciju, tj. njihova je zadaća da računalo štite od infekcije virusom, ali ne da već zaražena računala čiste od virusa.

Uspješno uklanjamo sve vrste virusa, spywarea, malwarea i adwarea bez reinstalacije operativnog sustava i gubitka podataka i postavki. Uvijek instaliramo antivirusnu zaštitu na vaše računalo koju smo osobno testirali i uvjerili se u njenu učinkovitost prilikom zaštite od malicioznih programa.

Instalacija i reparacija operativnih sustava

Svaki operativni sustav, pa tako i Windows, se nakon određenog vremena uspori, a najčešći uzrok tome je rad programa u pozadini od kojih se većina dosta rijetko koristi, zbog nekog virusa ili nekog drugog problema kojem nije poznat uzrok.

Ono što najviše usporava računalo su loše napisane aplikacije koje se zadržavaju u memoriji i troše CPU resurse, pokretanje više od jednog antivirusnog programa i velika popunjenost hard diskova. Često se prilikom same instalacije programa i aplikacija nude opcije za instalaciju različitih toolbara i drugih dodataka koji nam nisu potrebne za rad, a značajno usporavaju sustav.

Instaliramo i reinstaliramo operativni sustav Windows (10/11) na vaše računalo, kao i sve potrebne drivere neophodne za ispravan rad. Također, radimo i backup podataka, kako ne bi ostali bez važnih dokumenata, fotografija i sl.

Servis monitora

Servis monitora svih poznatijih proizvođača, kao što su: Samsung, LG, Sony, HP, Dell, Lenovo, Acer, Philips, Benq, ASUS, HP, NEC…

Kvalitetan monitor nam osigurava dobru sliku koja je važna kako prilikom obavljanja posla, tako i za surfanje internetom, gledanje filmova i sl. Ako se monitor ne može upaliti iz prvog pokušaja, ako se gasi usred rada ili ako su se na monitoru pojavili artefakti i mrlje, obratite nam se prije nego što se pojavi teži kvar kojeg nije isplativo riješavati.

Neki od popravaka monitora koje nudimo su:

  • Zamjena lampe
  • Zamjena invertera i tastera
  • Zamjena ili popravak digitalne ploče monitora
  • Zamjena ili popravak napajanja monitora

Obratite nam se s povjerenjem

Ako niste u mogućnosti donijeti svoj uređaj do naše poslovnice, možete ga poslati poštom ili nekom drugom dostavnom službom. Preuzmite, isprintajte i popunite Formular za slanje, spakirajte ga sa pokvarenim uređajem i pošaljite ga na našu adresu:

Lumis, Velebitska 63, 21000 Split.


Prije popravka cijena se dogovara sa kupcem, koji tako u svakom trenutku zna koliko će ga popravak koštati.

Za naš rad jamčimo, a jamstveni rok varira ovisno o vrsti popravka ili dijela koji je zamijenjen.

Ostale usluge našeg servisa