Q: Očistite objektive

A: Kako biste izbjegli zamagljene fotografije, ružne flareove i tragove oko svjetala i sunca ili neprirodne haloe oko prozora, prije fotografiranja očistite objektiv svog mobitela ili fotoaparata. Masnoća sa prstiju, prašina ili druge nečistoće uzrokuju razne ružne efekte na fotografijama ili zamagljenost dijelova fotografije, stoga ne zaboravite provjeriti je li vam objektiv čist.

Q: Pripazite na poravnanje

A: Bilo da fotografirate neki krajolik, zgrade ili interijer – pripazite da fotografije ne budu nakošene. Nema ništa gore od lijepe fotografije mora koje će se ‘izliti’ iz slike, ili fotografije zanimljive zgrade koja ‘pada’. Vodoravno mora biti vodoravno, a okomito – okomito. Kako vas ne bi zavarale distorzije širokokutnih objektiva, orjentirajte se po linijama na sredini kadra.

Q: Fokusirajte na oči

A: Kada snimate ljude ili životinje i samo jedan dio fotografije može biti oštar – neka to budu oči. To je prvo što će promatrači gledati na slici i čak i ako je ostatak fotografije mutan (zbog male dubinske oštrine) ako su oči oštre – slika će se smatrati ispravnom. Čak i najbolji portreti neće se smatrati uspješnima ako vam je fokus sa očiju ‘pobjegao’ negdje drugo.

Q: Treba li paliti blic po danu?

A: Da, pogotovo kod fotografiranja ljudi. Kako biste izbjegli da dobijete samo tamne siluete, kad snimate ljude po sunčanom danu (pogotovo ako je sunce iza njih) upalite blic. On će dosvijetliti lica i ‘popuniti’ tamne sjene, a pozadina će ostati normalno osvjetljena. Rezultat će biti kvalitetnija i pravilno eksponirana fotografija.

Q: Na što paziti kada fotografiram ljude?

A: Prije okidanja provjerite pozadinu kako osobama na slici ne bi iz ‘glave rasla’ stabla, stupovi, žice i slično. Ako primijetite ometajući objekt u pozadini, pomaknite se korak-dva u lijevo ili desno, ili pomaknite subjekt slikavanja – ako je moguće.

Q: Kako se riješiti posterizacije na slici, nastale prilikom obrade (najčešće se vidi na finim gradijentima neba ili sličnim ‘glatkim’ površinama)?

A: Može se napraviti ono čega se uglavnom svi fotografi groze i inače nastoje ukloniti: dodati malo šuma slici ili području obuhvaćenom posterizacijom.
U Photoshopu treba odabrati Filter -> Noise -> Add noise i onda dodati 1-2% šuma ili manje – čim posterizacija nestane – dovoljno je.
Rezultat će biti iznenađujuće dobar – malo šuma ipak manje smeta od ružnih pruga uzrokovanih posterizacijom