Opet je vrijeme da proslavimo ono najbolje od fotografije, bilo da se radi o amaterskoj ili profesionalnoj fotografiji. Deveti po redu Sony World Photography Awards je zaprimio 230.103 fotografije iz 186 zemalja, što je ovogodišnji natječaj učinilo rekordnim po broju prijava.

Sony World Photography Awards su podijeljeni u tri glavne kategorije: profesionalna, otvorena i mladi. Profesionalna kategorija je podijeljena u 14 potkategorija, od koji se sedam smatra umjetničkim, a ostalih sedam dokumentarnim.

Sony World Photography Awards 2016. pobjednici su proglašeni prošli tjedan, a u ovom članku ćemo vam predstaviti neke od osvajača prvih mjesta u svojim kategorijama.

 

L’Iris D’Or fotograf godine – Asghar khamesh

Fotograf Asghar Khamesh je osojio „L’Iris D’Or“ za zapanjujuće i šokantne portrete žrtava napada kiselinom. Cijela serija, nazvana „Vatra mržnje“ nije za one slabih živaca.

 

Profesionalna fotografija – umjetnička potkategorija

Arhitekturna – Amelie Labourdette

Pobjednička serija „Carstvo prašine“ Amelie Labourdette je snimljena na jugu Italije, gdje „su financijska kriza i pronevjere proizveli arhitektonsku estetiku nedovršenosti.“

Konceptualna – Julien Mauve

„Pozdrav s Marsa“ koji je snimio Julien Mauve primarno se bavi istraživanjem i otkrićima, ali također „našim ponašanjem ispred pejzaža i načinom na koji stvaramo fotografije sa kojima ćemo podijeliti našu priču sa svijetom.“

Pejzažna – Maroesjka Lavigne

Duša Namibijske pustinje se ne otkriva nestrpljivima, ali ako vozite dovoljno daleko i dozvolite pejzažu da vas osvoji, možda ćete snimiti fotografije poput onih iz pobjedničke serije „Zemlja ništavila“ Maroesjkae Lavinge.

 

Profesionalna fotografija – dokumentarna potkategorija

Aktualni događaji – Angelos Tzortzinis

U ovoj dirljivoj seriji „U potrazi za europskim snom“, fotograf Angelos Tzortsis dokumentirao je bitku tisuća imigranata i izbjeglica koji bježe od političkih i društvenih previranja na Bliskom istoku.

Okoliš – Kevin Frayer

Svake godine u planinskoj regiji zapadne Kine, kazaški lovci sa orlovima se okupljaju na festivalu koji slavi njihov način života i održava stare tradicije na životu. Fotograf Kevin Frayer je imao dovoljno sreće da zabilježi ovaj događaj u svojoj seriji „Lovci sa orlovima u zapadnoj Kini.“

Portreti – Kevin Frayer

Kevin Frayer, jedini fotograf sa prvom nagradom u dvije potkategorije, u svojoj je seriji „Nomadski život pod prijetnjom na Tibetanskom platou“ dokumentirao izazove sa kojima se suočavaju tibetanski nomadi, od klimatskih promjena do prisilnog naseljavanja.

 

Fotograf godine u otvorenoj kategoriji

Svake godine na samom početku kišne sezone u Japanu, posebna vrsta krijesnica ispunjava šumu. Svake godine ih je sve manje, ali fotograf Kei Nomiyama  je uspio zabilježiti ovu pojavu.

 

Fotograf godine u kategoriji mladi fotografi

Seleći se od doma po prvi puta u životu, mladi fotograf Sam Delaware je postao akutno svjestan koliko mu obitelj znači i nedostaje, dok  isto vrijeme uživa u svojoj novopronađenoj slobodi. Za vrijeme kratkog posjeta kući, uhvatio je priliku da zabilježi ove konfliktne emocije u portretu svoje sestre Sare.

 

Kako bi pogledali sve pobjedničke fotografije, uključujući one koje su osvojile druga i treća mjesta, otiđite do World Photography Awards websitea.