Google je upravo napravio prvu masivnu nadogradnju svog Timelapse projekta tako da je dodao petabajte novih satelitskih snimki, čime je uveo projekt u 2016. godinu sa više detalja nego ikad prije. Prema navodima iz Googlea, „nove fotografije su boljeg kontrasta i boja sa manje artefakata koji odvlače pažnju“.

Google je započeo Timelapse projekt u 2013. godini zajedno sa NASA-om, Time magazinom te Američkim geološkim zavodom. Iz milijuna satelitskih snimki napravljenih tijekom prošlih 30 godina, izdvojene su fotografije bez oblaka koje su zatim spojene u jednu kartu svijeta sa opcijom zooma.

Ova karta je najdetaljniji i najopsežniji pogled na Zemlju koji je ikad bio dostupan javnosti. Također, Google je istaknuo neke od najzanimljivijih timelapsova koje bi trebali vidjeti, poput širenje grada Chicaga, otapanje ledenjaka na Antarktiku te nestanak kišne šume u Boliviji.

Kako bi ovaj projekt postao realnost, Google je koristio pristup Landsat Global Archive programu, kao i snimkama sa dva dodatna satelita, a upotrijebio je 5 milijuna fotografija kako bi kreirao 33 nove slike svijeta. Svaka od njih ima veličinu od 3,95 terapiksela što omogućava veliko zumiranje kojem imamo pristup.

Ako želite pogledati svijet koji se neprestano mijenja, možete to napraviti preko Earth Engine websitea ili kroz Google Earth desktop aplikaciju. Ako niste tip za interaktivne karte, na YouTubeu postoji 40-minutna playlista Googleovih timelapsova.