Za 26. rođendan Hubble teleskopa, 24. travnja, Hubbleovi inženjeri su objavili spektakularnu fotografiju „ogromnog balona kojeg je ispuhala jako velika užarena zvijezda.“

Takozvana Bubble maglica, također poznata kao NGC 7635, izabrana je za proslavu obljetnice upravo zato što je ovako impozantna. Podsjeća nas na nevjerojatne fotografske i znanstvene dosege koje je Hubble omogućio kroz posljednjih 26 godina:

Dok Hubble radi 26. krug oko Sunca, mi ga slavimo sa ovom spektakularnom fotografijom dinamične i uzbudljive interakcije mlade zvijezde i njezina okoliša“ piše John Grunsfeld, astronaut i pomoćni administrator NASA-ine Uprave za znanstvene misije. „Prizor Bubble maglice, napravljen iz tri fotografije Wide Field kamere, podsjeća nas da nam Hubble pruža jedinstven pogled na zadivljujući svemir u kojem živimo“.

Sa promjerom od otprilike 7 svjetlosnih godina, Bubble maglica se nalazi u zviježđu Kasiopeja, na udaljenosti od 7.100 svjetlosnih godina od Zemlje. A mislili ste da su vaši pejzaži ogromni

Kako bi saznali više o fotografiji i procesu njezina nastanka, otiđite do Hubbleovog websitea, gdje ovu fotografiju možete pogledati u mnogo većoj rezoluciji.