Nakon 9 godina leta i prijeđenih 4,88 milijardi km, svemirska sonda New Horizons je došla do Plutona. Kako bi proslavila ovaj izniman trenutak, NASA je objavila posljednju i najoštriju fotografiju patuljastog planeta uhvaćenu prije povijesnog preleta.

Fotografija je snimljena jučer u 14 h po srednjoeuropskom vremenu, otprilike 16 sati prije samog preleta, kada je sonda bila na 766,000 km udaljenosti od Plutona. Pri samom preletu, New Horizons je bila na 12,500 km udaljenosti od površine planeta.

Dvije kamere se nalaze na sondi: crno-bijela Long Range Reconisance Imager (LORRI) sa 1024×1024 rezolucijom i CCD senzorom te Ralph teleskop za fotografije u boji. Boje snimljene Ralph teleskopom se koriste za bojanje fotografija visoke rezolucije koje je snimio LORRI.

Sonda New Horizons je trenutno u fazi skupljanja podataka, a kad ponovo uspostavi kontakt bit će potrebno 16 mjeseci da sonda pošalje sve podatke skupljene u posljednjih 10 godina na Zemlju.

NASA će u nadolazećim danima objaviti još mnogo fotografija Plutona, uključujući i prvu mozaik fotografiju visoke rezolucije snimljenu tijekom povijesnog preleta.