Objavljeni su dobitnici Insight nagrade za astrofotografa 2016. godine, a glavnu nagradu osvojio je kineski fotograf Yu Jun. Njegova fotografija je pobijedila u konkurenciji 4.500 fotografija koje su prijavljene iz 80 zemalja.

Osim titule astrofotografa godine osvojio je i nagradu od 10.000 funti. Njegova fotografija će zauzeti mjesto među fotografijama ostalih pobjednika na izložbi u Kraljevskoj zvjezdarnici Greenwich, koja je organizirala ovo natjecanje zajedno sa tvrtkom Insight Investment  i BBC-jevim Sky at night magazinom.

Suci su bili očarani Junovom neobičnom fotografijom koja prikazuje Baily’s Beads efekt pri potpunoj pomrčini sunca 09.03.2016. u Indoneziji. Kombinacija nekoliko različitih fotografija snimljenih u rasponu nekoliko minuta je bila potrebna kako bi se dobila ova konačna fotografija, koja prikazuje pojavu obično nevidljivu ljudskom oku.

bailys-beadsBaily’s Beads – Yu Jun

Sudac ovog natječaja i astronom Kraljevske zvjezdarnice Greenwich, Dr. Marek Kukula nazvao je Junovu fotografiju „iznimnim postignućem koje pomiče granice dosega moderne astrofotografije“.

„Ovo je iznimno upečatljiva fotografija, sa cijelim slijedom vatrenih lukova u savršenoj ravnoteži oko potpuno crnog kruga pomrčine. Ova fotografija je još impresivnija kada shvatite da prikazuje cijeli slijed pomrčine sunca, što zahtijeva iznimnu vještinu i preciznost.“

Osim što je sveukupna pobjednička fotografija, Baily’s Beads je osvojila prvo mjesto u kategoriji Naše Sunce. Bilo je još mnogo fotografija vrijednih pažnje u svih 10 kategorija, uz mnogo dobitnika posebnih nagrada.

Kreativan i dirljiv kadar koji je snimio Robin Stuart iz Kenije prikazuje Maasai borca kako prenosi svoje znanje o zvijezdama na svog sina dok gledaju Mliječnu stazu. Iako nije pobijedila u kategoriji Ljudi i svemir, dobila je posebnu pohvalu za svoju različitost.

mudar-sin-veseli-ocaA Wise Son Makes a Glad Father – Robin Stuart

Steve Brown iz Ujedinjenog Kraljevstva je osvojio nagradu u kategoriji Zvijezde i maglice sa fotografijom za koju bi se moglo reći da je inspirirana Pop Artom Andyja Warhola. Brown je kreirao platno koje prikazuje čitav spektar boja koje proizvodi najsvjetlija zvijezda na našem nebu – Sirius.

dugina-zvijezdaThe Rainbow Star – Steve Brown

Upečatljiv prizor kometa Catalina kako juri noćnim nebom i ostavlja trag priuštio je Geraldu Rehmannu iz Austrije drugo mjesto iza Damiana Peacha iz Ujedinjeg Kraljevstva u kategoriji Planeti, kometi i asteroidi.

komet-catalinaComet Catalina – Gerald Rhemann

Sir Patrick Moore nagrada za najboljeg pridošlicu otišla je Carlosu Fabianu iz Brazila. Njegova zapanjujuća snimka Velikog Magellanovog oblaka, otkriva zvijezde svih dobi unutar raspona od 14.000 svjetlosnih godina.

veliki-magellanov-oblakLarge Magellanic Cloud – Carlos Fairbairn

Kao znak uvažavanja astrofotografa sutrašnjice, dodijeljena je i nagrada za mladog astrofotografa godine. 15-ogodišnji Brendan Devine iz SAD-a zaintrigirao je suce i osvojio ovu nagradu svojom inovativnom fotografijom Mjeseca. Invertirao je fotografiju kako bi naglasio složene značajke neravne mjeseče površine, što tradicionalne fotografije često propuštaju.

mjeseceva-inverzijaLunar Reversal – Brendan Devine

Ove godine je bilo jako puno fantastičnih fotografija. Pobjedničke prijave pokazuju kako kreativnost i tehničke sposobnosti natjecatelja nikad nisu bile bolje“ navodi Chris Bramley, urednik BBC-jevog Sky and Night magazina, a ujedno i sudac ovog natjecanja. Također je podsjetio na problematiku snimanja „tihe i veličanstvene ljepote noćnog neba iznad svijeta koji ubrzano postaje frenetičan i zagađen svjetlom.

Besplatna izložba pobjedničkih, drugoplasiranih, te ostalih fotografija održavat će se u Centru za astronomiju kraljevske zvjezdarnice od 17.09.2016. do 28.06.2017. Za informacije o prijavama na sljedeće natjecanje posjetite www.rmg.co.uk/astrophoto.

Naslovna fotografija: Binary Haze – Ainsley Bennett (kategorija Nebeski pejsaži)