Pobjednici National Geographic natječaja za fotografa prirode u 2016. godini su izabrani. Uz dobitnika glavne nagrade, tu su i dobitnici prvih nagrada po kategorijama; pejzaži, ekološki problemi, životinjski portreti te akcijske snimke. Pobjednici National Geographic natječaja

Glavna nagrada uz prvo mjesto u kategoriji akcijske snimke – Greg Lecoueur – Bijeg sardina

“U vrijeme migracije uz Divlju Obalu (Južnoafrička republika), milijune sardina napadaju morski predatori poput dupina, morskih pasa, kitova, pingvina, morskih lavova i ptica. Lov uvijek započinje tako da dupini, koji su razvili posebne tehnike lova, tjeraju jata sardina da se skupljaju točno ispod površine. Posljednjih godina, vjerojatno zbog pretjeranog izlova i klimatskih promjena, godišnja migracija sardina postaje sve više nepredvidljiva. Trebalo mi je dva tjedna da pronađem pravu priliku i snimim ovaj događaj.”

Prvo mjesto u kategoriji životinjski portreti – Varun Aditya – Povlačim te duboko u šumu

“Ovo sam snimio u Amboliju (Indija) 24.7.2016., za vrijeme jutarnje šetnje u kišnoj šumi. Neprestana kišica natapala je šumu i po 10 sati dnevno, a zbog umirujuće melankolije morao sam pogađati je li dan ili noć. I onda sam ugledao ovu ljepoticu. Pitao sam se ima li boljeg povoda za snimku ovog staništa od ovog prizora. Odmah sam zamijenio svoj macro objektiv sa širokokutnim te komponirao ovaj kadar.”

Prvo mjesto u kategoriji ekološka pitanja – Vadim Balakin – Život i smrt

“Ostatci ovog polarnog medvjeda su pronađeni na jednom od otoka na sjevernom dijelu Svalbarda (Norveška). Nije poznato je li medvjed uginuo zbog gladi ili starosti, ali vjerojatnije je da uzrok glad, ponajprije zbog jako dobrog stanja zubi. Kažu da se ovih dana takvi ostatci nalaze često, s obzirom da globalno zatopljenje i situacija sa ledenjacima imaju veliki utjecaj na populaciju polarnog medvjeda.”

Prvo mjesto u kategoriji pejzaž – Jackob Captein – Borba života

“Prošle godine dobio sam Marius van der Sandt stipendiju koja služi kao poticaj za mlade fotografe. Cijelu godinu sam bio pod vodstvom odličnih fotografa prirode kako bi realizirao odabrani projekt organiziran od strane jedne organizacije za zaštitu prirode u Nizozemskoj. Prvi put kad sam zašao u ovaj dio šume ugledao sam malu bukvu i nekoliko se puta vraćao kako bi ju snimio. Jedne večeri, upravo nakon zalska suca, svjetlosni uvjeti su bili savršeni. Stajao sam u hladnoj vodi preko sat vremena eksperimentirajući sa različitim brzinama okidanja.”

Fotografije drugih finalista možete pogledati na službenim stranicama National Geographic natječaja.