Magazin Time je prije nekoliko dana predstavio svoj online projekt pod nazivom 100 najutjecajnijih fotografija svih vremena koji je zapravo interaktivna galerija u kojoj možete naučiti sve o izabranim fotografijama.

Ako mislite da je ovo samo još jedna obična lista, bit ćete ugodno iznenađeni. Ovaj projekt je u jednakoj mjeri inspiracija i lekcija iz povijesti. Galerija sadrži širok spektar fotografija izabranih od strane različitih eksperata za fotografiju – kustosa, povjesničara i urednika fotografije iz cijelog svijeta. Ovaj izbor je dodatno provjeren i sužen od strane reportera i urednika magazina.

To je uključivalo provođenje tisuća intervjua sa fotografima, subjektima, njihovim prijateljima i članovima obitelji te drugima do kojih bi nas priča iza fotografije odvela“ pišu Ben Goldberg, Paul Moakley i Kira Pollack u predstavljanju koje prati ovaj projekt. „To je bio iscrpan proces koji je otkrio mnogo zanimljivih priča za koje možemo ponosno reći da su objavljene po prvi put.

„Ne postoji formula po kojoj neka fotografija postaje utjecajna. Neke fotografije su na našoj listi zato što su prve takvog tipa, druge zato što su oblikovale način na koji vidimo svijet. Ono što je zajedničko svim ovim fotografijama je da predstavljaju prekretnice u ljudskom iskustvu.“

Kako bi saznali koje su fotografije u pitanju i pročitali priče koje stoje iz njih (što uključuje i intervjue sa nekima od fotografa), morat ćete posjetiti Timeovu galeriju. Magazin je napravio i dvadeset kratkih dokumentaraca za odabrane fotografije, a jedan od njih je i video o Billu Andersu, autoru poznate Earthrise fotografije.


(Klikom u donji desni kut proširite video na cijeli zaslon.)

Ako vam se svidi ono što ste pročitali i pogledali, imajte na umu da Time magazin prodaje popratnu knjigu te postere i printeve.