Izbor prikladnog stativa može biti pravi izazov, ako uzmemo u obzir koliko je različitih vrsta prisutno na tržištu.

Stativ je jednostavan alat koji drži fotoaparat sigurno u mjestu kada fotografiramo u nepovoljnim svjetlosnim uvjetima, ali pravi stativ nije jednostavno izabrati zbog brojnih varijabli koje moramo uzeti u obzir pri kupnji:

 • Koliko visok i težak treba biti?
 • Koliko stabilan treba biti?
 • Koliku težinu može podnijeti?
 • Koliko potrošiti za kupnju?

Ovo su samo neka od pitanja koja se mogu pojaviti pri kupnji novog stativa. Prije ulaženja u intrigantne detalje o stativima navest ćemo neke od prednosti i mana stativa, te zašto bi trebali posjedovati jedan za vaš DSLR fotoaparat.

1) Zašto trebate stativ?

 • Kako biste povećali dubinsku oštrinu u fotografijama održavajući fotoaparat potpuno mirnim u uvjetima slabog svjetla.
 • Kako biste sa lakoćom mogli koristiti opremu poput dugih teleobjektiva.
 • Kako biste mogli koristiti mali ISO i time povećati kvalitetu slike.
 • Kako biste snimali HDR i panoramske fotografije koje zahtijevaju iznimnu preciznost i oprezno kadriranje.
 • Kako biste postigli precizniju kompoziciju.
 • Kako biste fotografirali noćno nebo – Mjesec, zvijezde, itd. ili mogli koristiti dostupno svjetlo za snimanje pejzaža ili arhitekture.
 • Kako biste napravili autoportret uz pomoć timera u fotoaparatu.
 • Kako biste mogli snimiti ekstremne close-up ili macro fotografije (cvijeće, insekti, itd.)
 • Kako biste mogli držati različitu dodatnu opremu poput bljeskalica, reflektora, rasvjete…
 • Kako biste snimali iz kutova koje je nemoguće postići snimanjem iz ruke.

2) Komponente stativa – što čini stativ?

Stativ se najčešće sastoji od:

 • Nogu – što je očito. Noge stativa su obično napravljene od aluminija i karbona, a katkad čak i od čelika.
 • Glave – dijela koji drži fotoaparat ili objektiv. Postoji mnogo različitih glava, ali najpopularnije su kuglaste i 3-way glave.
 • Centralnog stupa – odvojene cijevi koja prolazi kroz središte stativa te može dodatno podići glavu.

Najjeftiniji stativi imaju glavu koja se ne može odvojiti od stativa, dok skuplji i kvalitetniji stativi imaju mogućnost izmjene glave.

3) Mane korištenja stativa:

Iako pružaju brojne mogućnosti te pomažu u postizanju veće kvalitete fotografije, postoje i neke značajne mane kod upotrebe stativa:

 • Često mogu biti teški. Iako postoje lagani karbonski stativi, kada dodate glavu na njih, cijeli sustav može postati prilično težak.
 • Nezgodni su za nošenje. Bez obzira koliko mali i kompaktni mogu biti, još uvijek zauzimaju mnogo prostora.
 • Nije ih lako koristi u gužvi.
 • Mogu biti skupi. Jako kvalitetan stativ može prelaziti cijenu od par tisuća kuna.
 • Potrebno je određeno vrijeme da ih namjestite zbog čega možete propustiti trenutak koji ste htjeli zabilježiti.
 • Lako možete oštetiti fotoaparat ili objektiv ako ne znate ispravno koristiti stativ ili ako je stativ jeftin i nestabilan.

4) Faktori koje trebate uzeti u obzir pri izboru stativa.

Odlučili ste se za kupnju, ali ne znate gdje početi. Kako smo već naveli, kupnja stativa može biti pravi izazov, s obzirom koliko je različitih opcija ponuđeno, od malih i kompaktnih do velikih i teških. Proći ćemo kroz svaki faktor kako biste što lakše prepoznali svoje potrebe:

4.1. Nosivost stativa

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je koliku težinu stativ može podnijeti. Neki fotografi rade grešku te kupuju stative koji mogu podnijeti samo par kilograma, te nisu napravljeni kako bi pružili podršku za tešku DSLR opremu. Ono što se događa je očito – u jednom trenutku sve se može srušiti i oštetiti fotoaparat i objektiv.

Uvijek budite sigurni da vaš stativ može podnijeti bar 1,5 puta više od ukupne težine fotoaparata sa najtežim objektivom. Napominjemo „barem“ jer bi idealna situacija bila kada bi mogao podnijeti 2 puta veću težinu. Nemojte zaboraviti da ćete sa vremena na vrijeme primijeniti pritisak na vaš stativ, a katkad i odmoriti ruke na cijelom sustavu kada snimate sa dugim objektivima, što dodaje težinu. Morate imati na umu dodatke kao što su bljeskalica ili grip, za čije se korištenje možete odlučiti u određenom trenutku.

4.2. Visina stativa

Preporučeno je kupiti stativ koji je vaše visine, tako da se ne morate sagibati dok gledate kroz tražilo. Kada montirate fotoaparat na stativ, tražilo bi trebalo biti u razini vašeg oka. U redu je ako je stativ viši jer ga uvijek možete smanjiti. Ako je stativ mnogo niži, često ćete se sagibati, što lako umara, posebno kada čekate neku akcijsku snimku ili neprestano morate gledati kroz tražilo.

Ako kupujete stativ sa glavom, želite da glava bude u razini sa vašom čeljusti. Ako kupujete stativ bez glave, želite da njegova visina bude u razini vaših ramena. Drugi faktor koji morate imati na umu je dužina stativa dok je sklopljen. Da li vam stativ treba stati u ručnu prtljagu?

4.3. Težina i konstrukcija stativa

Težina je bitan faktor pri izboru stativa. Ne želite da vaš stativ bude pretežak jer ćete ga češće ostavljati kući nego što ćete ga nositi sa sobom na putovanja. Najlakši stativi su napravljeni od karbona, koji je jako izdržljiv, stabilan i ne hrđa, ali je zato i skuplji.

Sljedeći najbolji materijal je aluminij koji je teži od karbona. Velika većina stativa danas je napravljena od aluminija. Možete naići i na čelični stative, ali oni su namijenjeni prvenstveno video opremi i preteški su za redovitu upotrebu.

Kada govorimo o ukupnoj težini, stativ bez glave bi trebao težiti otprilike 2 kg. U pravilu, karbonski stativi su negdje između 1,5 do 2 kg, dok su aluminijski između 2 do 2,5 kg, ovisno o visini i težini koju mogu nositi.

4.4. Noge stativa

Noge stativa najčešće su okruglog profila. Svi karbonski stativi imaju okrugli profil nogu te twist-to-lock mehanizam za zaključavane sekcija, dok aluminijski i drugi stativi mogu imati i drukčiji profil nogu sa preklopnim ručkama za zatezanje. Što noge stativa imaju više sekcija, to je stativ veći, ali je i manje stabilan.

kako-izabrati-noge-

4.5. Centralni stup

Neki stativi imaju centralni stup koji omogućava povećavanje ili smanjivanje stativa jednostavnim spuštanjem ili podizanjem. Iako je centralni stup jako zgodna stvar on lako može uzrokovati vibracije. Ovo neće doći do izražaja ako snimate sa širokokutnim objektivom, ali pri korištenju teleobjektiva brzo ćete primijetiti vibracije. Ako tražite stativ sa centralnim stupom, provjerite može li se spustiti na razinu gdje se noge stativa spajaju.

kako-izabrati-centralni-stup

4.6. Glava za stativ

Glava je najvažniji dio sustava za podršku foto opremi. Ona je odgovorna za držanje fotoaparata sigurno u mjestu i kontrolu pomicanja fotoaparata. Pri izboru glave, budite sigurni da može poduprijeti barem jednaku težinu kao i vaš stativ.

Tri su najčešća tipa glava za stativ:

 • 3-way glave – sa jednom ručkom za horizontalne pokrete ili dvije ručke za horizontalne i vertikalne pokrete. Ovaj tip glave najčešće dolazi zajedno sa jeftinijim stativima.
 • Kuglaste glave – ovaj tip glave ima samo jednu kontrolu koja regulira jačinu stiska. Vrlo su fleksibilne i omogućavaju lako rukovanje dok sigurno drže fotoaparat.
 • Gimbal glave – specijalizirana glava za duge i teške 300 mm + objektive. Ova glava balansira fotoaparat sa teškim teleobjektivom i savršeno je prilagođena za akcijsku fotografiju. Jako se lako koriste te nema potrebe za stezanjem glave svaki put kad se fotoaparat pomakne.

kako-izabrati-glavu

4.7. Sustav brze izmjene pločica

Svaki moderni DSLR dolazi sa navojem koji dozvoljava montiranje fotoaparata na stativ, ali ovaj sustav je nepraktičan jer bi trebali okretati fotoaparat ili stativ kako bi ih spojili. Proizvođači su našli rješenje za ovaj problem, a to je izmjenjiva pločica koja sa lakoćom može montirati na glavu stativa.

Jeftini stativi dolaze sa jednostavnom plastičnom pločicom koja se može spojiti na svaki fotoaparat, dok kvalitetnije glave dolaze sa izdržljivijom metalnom pločicom. Najbolji sustav brze izmjene pločica je Acra-Swiss sustav. Manje-više on je postao standard te se dokazao kao jako efikasno rješenje za lagan i brz rad. Ove pločice su napravljene od izdržljivog aluminija te su stalno spojene na fotoaparat koji onda lako klizne na vrh glave stativa. Mehanizam zaključavanja je jednostavan, a ujedno i jako čvrst.

4.8. Stabilnost

Teški stativ ne jamči uvijek stabilnost. Mnogo je teških i izdržljivih stativa prisutno na tržištu kojima nedostaje prijeko potrebna stabilnost u nekim vremenskim uvjetima. Jednom kad je stativ namješten mora izdržati vjetar, ali i povremeno guranje ili blagi udarac. Uvijek morate biti sigurni da je fotoaparat ispravno balansiran na stativu, a ne da se naginje u jednom smjeru kako se foto oprema ne bi oštetila, posebno ako glava nije učvršćena kako treba.

5. Koji stativ kupiti?

Sad kada ste upoznati sa svim kriterijima za izbor pravog stativa, vjerojatno se mislite koji bi stativ zadovoljio vaše potrebe.

Ako trenutačno ne posjedujete stativ a želite kupiti jedan, počnite sa najjeftinijim stativom koji dolazi sa glavom i košta manje od 1,500 kn. Razlog za ovakvu preporuku je činjenica da trebate saznati koliko često ćete koristiti stativ. Nakon određenog vremena možete se baviti fotografijom koja uopće ne zahtijeva stativ ili u suprotnom slučaju, baviti se fotografijom kod koje je upotreba stativa neizbježna (pejzažna i macro fotografija).

Ako ste vlasnik jeftinog stativa i želite prijeći na nešto bolje, kupite najkvalitetniji stativ sa Acra-Swiss sustavon za brzu izmjenu pločica – obratite pažnju na stative koji koštaju 3,000 ili više kuna. Nemojte se dovesti u situaciju da vaš fotoaparat i foto oprema budu preteški za stativ ili nestabilni.

I za kraj, uvijek imajte na umu da za kupnju stativa vrijedi – koliko para, toliko muzike.