Kako smo već naveli u prethodnom članku, Adobe je prije par dana otkrio brojne nadogradnje i poboljšanja koja se mogu očekivati sa novom „2015“ verzijom Creative Clouda. Zajedno sa ovim, Adobe je najavio dvije nadogradnje za Lightroom – jednu za Creative Cloud verziju (Lightroom CC 2015.1), a drugu za samostalnu verziju (Lightroom 6.1).

Najzanimljivija stvar vezana za ove nadogradnje je činjenica da Adobe po prvi put radi razliku između te dvije verzije softvera. Lightroom CC 2015.1 je dobio novu Dehaze značajku, zajedno sa „bijelim“ i „crnim“ klizačima za maskiranje za alate poput Gradient Filtera, Radial Filtera i Adjustment brusha, dok Lightroom 6.1 nije dobio nove značajke nego samo tipične ispravke bugova, zajedno sa podrškom za nove fotoaparate i objektive.

Nažalost, ovo je još jedan od trikova koji Adobe koristi kako bi što više korisnika prebacio sa samostalne na Creative Cloud verziju Lightrooma. Ovo je razočaranje za ljude koji su prethodnu verziju Lightrooma zamijenili trenutnom, vjerujući kako će dobiti sve nove značajke i ažuriranja, ali kako se čini, Adobe će nove značajke dodavati samo u Lightroom CC.

Bez obzira na opetovana uvjeravanja od strane odgovornih u Adobeu, kako će tvrtka i dalje prodavati samostalnu verziju uz redovita ažuriranja i nadogradnje, čini se da je ovo još jedan podmukli potez kojim se Adobe ponaša nepravedno prema korisnicima koji odbijaju prihvatiti Creative Cloud model temeljen na pretplati.

Ako se nove značajke dodaju jedino CC verziji Lightrooma, teško je zamisliti zašto bi trenutni korisnici Lightrooma 6 ikad poželjeli kupiti novu samostalnu verziju Lightrooma u budućnosti. Hoće li Adobe ove značajke uključiti u Lightroom 7 ili će Dehaze značajka bit dostupna samo korisnicima Creative Clouda? Postoji li uopće budućnost za samostalnu verziju, uzimajući u obzir ovaj potez od strane Adobea?

Nažalost, ne znamo odgovor na ova pitanja, ali možemo sa priličnom sigurnošću procijeniti da odgovor neće biti pozitivan za one koji ne koriste Creative Cloud.

Detaljan popis novih ažuriranja za Lightroom CC i Lightroom 6 možete pogledati na službenim Adobeovim stranicama.