Vaše fotografske vještine i kreativnost zaslužuju website na kojem u potpunosti dolaze do izražja. U ovom članku navest ćemo nekoliko najboljih rješenja za hosting vašeg portfolia.

500px

fotografski-portfolio-1

500px je uvelike nadišao kapacitete društvene mreže za fotografske znalce te pruža plaćenu portfolio uslugu uz dodatak online trgovine poznate kao 500px Prime za prodaju fotografija. 500px ima manju mogućnost izbora tema od drugih siteova, ali ono što pruža funkcionira jako dobro. Također, čini se da 500px dizajnira svoje teme oko kolekcija manjih fotografija umjesto jednog velikog prikaza portfolia.

Predlošci tema se lako mogu prilagoditi osobnom stilu. 500px ujedno pruža i mogućnost izmjene HTML-a, CSS-a i JavaScripta u realnom vremenu. Drag-and-drop opcija omogućava lak izbor između slika koje želite prikazati u svojem profesionalnom portfoliu od onih koje su dostupne korisnicima 500px društvene mreže.

Ako imate namjeru koristiti 500px portfolio servis, koštat će vas 6,25 $ mjesečno, a naplaćivat će se na godišnjoj bazi u iznosu od 75 $. Oni koji to žele, imaju opciju plaćanja 165 $ godišnje (13,75 $ mjesečno) ako uz uslugu portfolia žele i pretplatu na Lightroom i Photoshop CC, što je dobra kombinacija za svakoga tko želi uštedjeti novac.

SmugMug

fotografski-portfolio-2

Servis koji nije potrebno posebno predstavljati je SmugMug. Usmjeren na kreiranje fotografskih portfolia, SmugMug nudi foto kreativcima lak način za dijeljenje kreativnog rada na internetu. Ovaj servis pruža odlične teme i stilove koje imaju iznimno veliku mogućnost prilagodbe.

Za razliku od drugih websiteova, SmugMug ne koristi samo predloške, nego i „stilove“ koji omogućavaju manipulaciju i prilagodbu izgleda baš onako kako vi to želite. Stilovi uključuju poznati SmugMug Style, kao i Journal, Collage te Thumbnail. Drag-and-drop opcija omogućava premještanje medija i teksta po vašem websiteu kako god vi to želite.

SmugMug sa ponosom navodi kako su vaše fotografije sigurne sa njihovom uslugom. SmugMug je dio Amazon Web Servisa, koji je kontinuirano u vrhu industrije. Dodatne kontrole privatnosti omogućavaju biranje između onoga što je javno vidljivo, a što nije. Također, možete automatski dodavati watermarkove, šifre, te zabranu desnog klika kako bi spriječili krađu.

Cijene SmugMug usluga su podijeljene u četiri kategorije: basic, power, portfolio i business. Preporučamo „pro“ opciju koja košta 5$ mjesečno i uključuje brojne teme, potpuno prilagodljivi homepage, potpuno kontrolu nad izgledom vašeg websitea, mogućnost korištenja vlastite domene, zabranu desnog klika te HD video podršku. Ostale opcije se kreću u rasponu od 3 – 25 $.

Zenfolio

fotografski-portfolio-3

Još jedna tvrtka koja pruža potpuno razvijeni fotografski portfolio je Zenfolio. Jednostavno napravite račun i počnite izrađivati vlastiti porfolio. Možete prilagoditi vašu početnu stranicu na način da uključuje navigacijski meni, poruku dobrodošlice i još mnogo toga. Kao i sa drugim servisima, možete prilagoditi website prema vašim željama.

Brojne teme su dostupne za prilagodbu, a možete i izabrati već postojeći profesionalni dizajn. Sve opcije pretplate na uslugu uključuju mogućnost stvaranje slideshowa sa glazbom, korištenje integracije društvenih mreža i kontrolu pristupa koristeći šifru. Add-on usluge uključuju Triple Scoop Music, BorrowLenses ekskluzivno članstvo, obradu RAW datoteka te korekciju boja.

Basic Plus opcija će odgovarati nekim fotografima za samo 30 $ godišnje, a za one koji traže neograničeno spremanje fotografija, HD video podršku te mogućnost korištenja vlastite domene trebali bi izabrati Unlimited plan za 60 $ godišnje. Dodatni planovi od 140 $-300 $ omogućavaju tvrtkama prodaju fotografija, prikaz watermarkova, osiguravanje pristupa klijentu i više.

Format

fotografski-portfolio-4

Ako tražite fotografski portfolio koji se ističe dobrim dizajnom za mobilne uređaje te integracijom sa Adobe Creative Suiteom, Format je odlična opcija za vas. Sa dinamičkim temama Format osigurava izvrstan izgled vašeg portfolia na svakom uređaju. Ostali servisi kao 500px pružaju teme prilagođene za mobilne uređaje, ali Format pruža najbolje touch iskustvo.

Na nizu prilagodljivih tema možete koristiti ugrađene alate kako biste prilagodili stranicu vašem ukusu ili to isto učiniti direktno iz koda. Format drag-and-drop sučelje omogućava lako postizanje željenog izgleda vaše web stranice jednostavnim klikom miša. 24-satna podrška pruža pomoć kad god vam je potrebna.

Ako ste korisnik Adobe Lightrooma, bit će vam drago čuti da Format nudi i snažan plugin za objavu fotografija izravno u vaš portfolio. Iz Lightrooma možete upravljati galerijama, uploadati nove te sinkronizirati i izmjenjivati slike. Format pruža najbolje iskustvo website menadžmenta od svih navedenih servisa.

Postoje tri različita plana za fotografe, a svi uključuju neograničeni bandwith, integraciju društvenih mreža, korištenje vlastite domene te blog platformu. Za samo 6 $ u basic paketu dobivate website do 50 stranica, 100 slika te 100 videa. Ako platite malo više za professional plan sa 11 $ mjesečno povećavate limit na 1000 stranica, 1000 slika, neograničene videe, mogućnost izmjene HTML-a te zaštitu pojedinih stranica šifrom. Ako jednostavno ne možete podnijeti ograničenja tu je i Agency plan za 21 $ mjesečno koji pruža neograničen broj stranica, 10,000 slika i neograničene videe.

Photoshelter

fotografski-portfolio-5

Posljednji na ovoj listi je Photoshelter, opcija kojoj vjeruju mnogi poznati profesionalni fotografi poput Zacka Ariasa i Joea McNallyja. Tvrtka se promovira kao najbolji izbor za „prikazivanje, organiziranje, dijeljenje i prodaju“ vašeg kreativnog rada – i teško se ne složiti sa tim.

Sa više od stotinu značajki, Photoshelter pruža niz DIY predložaka te uređivanje stranica u realnom vremenu. Možete izabrati točno što želite da vaš potfolio prikazuje – jednu fotografiju, foto zid, ili slideshow. Slobodno možete koristiti vlastitu domenu, logo i watermark kako bi personalizirali vaš website.

Opcija pohrane u cloudu dozvoljava prijenos fotografija neograničenih veličina što uključuje sve popularne formate kao što su RAW, PSD, TIF, PDF i JPG. Imate niz prikladnih načina za prijenos fotografskih kolekcija uključujući Lightroom, PhotoMechanic te Aperture plugin, kao i FTP. Svi EXIF i IPTC metapodatci su netaknuti i automatski stavljeni na vaš website. Ostale značajke uključuju niz snažnih alata za prodaju, SEO, društvene mreže i sigurnost.

PhotoShelter osnovni plan možete imati za samo 10 $ mjesečno što vam pruža devet prilagodljivih predložaka, 4 GB arhiva za fotografije te neograničeni promet na siteu. Standard plan vam omogućava prijenos bilo kojeg formata fotografija, korištenje FTP prijenosa, kreiranje lightboxa za klijente, prodaju printeva, optimiziranje SEO-a, korištenje vlastite domene i korištenje 100 GB arhiva za 30 $. Pro plan je dostupan za 50$ mjesečno, a dozvoljava neograničenu pohranu u cloudu.

Ovo je naš pregled najboljih opcija za hosting fotografskog portfolia. Ako koristite neki od navedenih servisa, podijelite svoja iskustva u komentarima.