Ako ste jedan od onih koji nisu zadovoljni redizajniranim Lightroom Import alatom, koji se pojavio sa posljednjim ažuriranjem Lightrooma, imamo dobre vijesti za vas – Adobe je odlučio vratiti prethodnu inačicu Lightroom Import alata.

U slučaju da niste pratili razvoj događaja, u posljednja dva tjedna Adobe je izbacio Lightroom CC 2015.2.1 i Lightroom 6.2.1, koji sadrže redizajnirano Import sučelje kojemu je bio cilj olakšati korištenje novim Lightroom korisnicima. Problem je bio u tome što se iskusnim korisnicima Lightrooma nije svidjelo novo pojednostavljeno sučelje.

Štoviše, novo ažuriranje je imalo bugove koji usporavali rad i rušili Lightroom (za koje se Adobe brzo ispričao te ih popravio), a određene značajke Import sučelja su nedostajale (poput Eject on Import i Move on Import). Fotografi su se oglasili na internetu, izražavajući svoje nezadovoljstvo na mnogim forumima i člancima, a netko je započeo i peticiju na Change.org.

Nakon nekog vremena glasno nezadovoljstvo je doseglo odgovorne u Adobeu te je promjena u tijeku. Adobeov menadžer za fotografske aplikacije Tom Hogarty je najavio na Adobeovom blogu da će staro Import sučelje biti vraćeno sa sljedećim ažuriranjem.

Hogarty navodi kako je tim uzeo u obzir nekoliko opcija prije same odluke da se stare značajke vrate sa sljedećim ažuriranjem. Ako ne možete čekati do tada, možete se vratiti na 6.1.1 verziju Lightrooma do sljedećeg ažuriranja.

Nastavit ćemo istraživati načine za poboljšanje lakoće korištenja naših proizvoda i to ćemo učiniti kroz otvoreni dijalog sa već postojećim i novim korisnicima“ Hogarty navodi.

Pohvaljujemo ovaj Adobeov potez, jer se prečesto pokazalo da u softverima nadogradnja ne znači nužno i poboljšanje. Naime, mnogo puta proizvođači softvera krenu (re)dizajnirati sučelja aplikacija prilagođavajući ih početnicima (kako bi mogli obuhvatiti i taj segment tržišta), zaboravljajući pritom da njihov proizvod koriste i profesionalci kojima ne trebaju ‘šarene ikonice’ nego napredne opcije i sučelje sa kojim su navikli raditi. dobro je što je Adobe poslušao korisnike tim više što je Lightroom aplikacija koju ipak više koriste napredni(ji) korisnici i profesionalci nego fotografski ili računalni početnici.