„Atentat u Turskoj“ je proglašen za World Press Photo fotografiju 2017. godine, a snimio ga je turski fotograf Burhan Ozbilici koji radi za Associated Press u Istanbulu. Pobijedio je 5.034 druga fotografa iz 125 različitih zemalja u utrci za najprestižniju nagradu koju fotoreporter može osvojiti.

Ozbilici je snimio pobjedničku fotografiju za vrijeme otvaranja izložbe u Ankari na kojoj je ruski veleposlanik Andrey Karlov držao govor. Za vrijeme govora, turski policajac koji tada nije bio na dužnosti, izvukao je pištolj te opalio više hitaca u ruskog veleposlanika, uz povike da je to osveta za rusku umiješanost u sukobe u Siriji. Odmah nakon toga, atentator Mevlut Altintas je rekao posjetiteljima galerije da se raziđu, što je Ozbilici shvatio kao znak da nema namjeru dalje pucati i odlučio je snimiti prizor ispred sebe.

Ozbilici je osvojio i prvo mjesto za foto-priču u Spot News kategoriji, ali žiri je bio jako podijeljen oko izbora za fotografiju godine. Predsjedavajući član žirija Stuart Franklin napisao je za britanski The Guardian „da se izričito protivio odluci da ova fotografija bude fotografija godine“. Da je odluka ispravna smatra članica žirija Mary F. Calvert koja je za američki magazin Time izjavila „kako organizacija daje nagradu fotografu, a ne počinjem zločinu“ i kako ove fotografije utjelovljavaju očaj i mržnju u današnjem svijetu“.

Uz titulu fotografa godine, Ozbilici je osvojio i 10.000 eura te foto-opremu od Canona.

Na ovogodišnji World Press Photo natječaj prijavljeno je 80.408 fotografija u 8 kategorija, sa sveukupno 45 nagrađenih fotografa. Sve kategorije, osim dugoročnih projekata, imaju šest nagrada, tri za individualne fotografije, a tri za foto-priče.

Prve nagrade za individualne fotografije po kategorijama:

Suvremena problematika

Jonathan Bachman – Zauzimanje stava u Baton Rougeu

Svakodnevni život

Paula Bronstein – Tihe žrtve zaboravljenog rata

Opće novosti

Laurent van der Stock – Ofenziva na Mosul

Priroda

 Francis Perez – Zarobljena Caretta Caretta

Ljudi

Magnus Wenmann – Što je ISIS ostavio iza sebe

Sport

Tom Jenkins – Velika nacionalna utrka sa zaprekama

Spot novosti

Jamal Taraqai – Eksplozija bombe u Pakistanu

Sve nagrađene fotografije će biti prikazane na putujućoj izložbi koja se otvara u Amsterdamu 14. travnja, a koja će proći kroz 99 različitih gradova tijekom godine. Za više informacija i pregled svih pobjednika posjetite World Press Photo website.