Kineski proizvođač dronova DJI je upravo najavio posljednju verziju najpopularnije linije quadcoptera: Phantom 3. Novi dron, uz iznimnu lakoću rukovanja i gotovo beskrajne mogućnosti podešavanja, pruža siguran i miran let sa profesionalnim fotografskim performansama, po pristupačnim cijenama. Uz ove nadogradnje 4K video rezolucija je napokon dostupna u Phantom seriji.

Sa Phantom linijom dronova, DJI je polako nadilazio tehničke i financijske barijere koje su prosječnog potrošača držali podalje od kupnje. Prvi Phantom je bio leteća platforma na koju se mogla montirati GoPro akcijska kamera. Sa početkom proizvodnje Phantom 2 Vision dronova, DJI počinje opremati quadcoptere kamerama iz vlastite proizvodnje. Zajedno sa novim kamerama, razvijale su se i sofisticirane aplikacije za pregled snimanja i podešavanje postavki. Sa Phantom 3 dronom, aplikacija i fotoaparat doživljavaju veliki napredak.

Phantom 3 dron dolazi u dvije verzije, Professional i Advanced, a glavnu razliku među njima čini kamera. Profesional verzija snima u 4K rezoluciji do 30 fps, dok Advanced snima pri 1080p rezoluciji do 60 fps. Obje kamere snimaju 12 MP fotografije u JPEG ili DNG RAW formatu te sadrže 1/2.3” senzor koji je više osjetljiv na svjetlo nego prethodne Phantom kamere.

dji-phantom-3-0-

Phantom 3 Professional košta 1250 dolara (1350 dolara sa dodatnom baterijom), a Advanced 1000 dolara (1100 dolara sa dodatnom baterijom). Naravno, Phantom 3 nema iznimno nisku cijenu, posebno u usporedbi sa konkurencijom, poput Iris+ drona proizvođača 3D, koji košta samo 750 dolara. Zbog toga, DJI se trudi da njihova Phantom linija sadrži što više značajki, čime bi opravdali višu cijenu, posebno kupcima kojima bi to bio prvi dron.

DJI je dramatično poboljšao tehnologiju svojih kamera u posljednjih nekoliko godina. Razvoj vlastitih kamera omogućio je korekciju nekih slabosti GoProa. Ono što je možda najvažnije je da novi Phantom 3 dron snima sa vidnim poljem od 94°. Ultra širokokutni objektiv od 170° na GoPro kameri je odličan kod snimanja dramatičnih kadrova, ali za dobivanje realističnih snimki bez distorzija, fotoaparat sa užim vidnim poljem je mnogo bolja opcija.

Kao i do sada, putanju leta i kameru Phantom 3 drona kontroliraju daljinski upravljač i pametni telefon ili tablet. Dok kontrolirate smjer leta i pokrete kamere daljinskim upravljačem, uz pomoć DJI aplikacije, koja je dostupna za Android i iPhone, podešavate ostale postavke. Po izlasku drona na tržište u svibnju, aplikacija će biti kompatibilna sa Samsung Galaxy S5 i Galaxy Note III, Sony Xperia Z3 te Nexsus 7 i 9 pametnim telefonima. Ako vaš pametni telefon nije na popisu ne morate brinuti jer je proširenje kompatibilnosti u planu.

dji-phantom3-3-

Bez obzira što su kontrole na novom modelu drona slične prethodnim, DJI je napravio neka bitna poboljšanja. Na Phantom 2 Vision modelima, video snimku je kontrolirao pametni telefon ili tablet, s tim da je daljinski upravljač komunicirao samo sa mehaničkim komponentama. Daljinski upravljač na najnovijem modelu kontrolira let i prima video downlink iz kamere. To ostavlja radio vašeg tableta ili pametnog telefona slobodnim, tako da možete livestreamati video dok ga snimate.

Funkcionalnost daljinskog upravljača i aplikacije gotovo je beskonačno prilagodljiva osobnim preferencijama. Također, funkcije kamere se mogu kontrolirati u potpunosti ručno, a prilagoditi se mogu i neki detalji kvalitete slike, kao što je bitrate, u realnom vremenu.

Posljednje i možda najvažnije poboljšanje na Phantom 3 dronu je prošireno satelitsko praćenje i poboljšana stabilizacija. Na otvorenom, DJI quadcopteri koriste iznimno precizno satelitsko lociranje kako bi pratili i stabilizirali smjer leta, ali kao dodatak GPS-u, Phantom 3 dron komunicira i sa GLOSNASS mrežom satelita za dodatnu preciznost i pouzdanost.

dji-Phantom-3-2-

Phantom 3 uključuje i vizualni sustav pozicioniranja što mu pruža iznimnu stabilnost i mogućnost održavanja fiksnog položaja. Zahvaljujući vizualnom sustavu pozicioniranja, Phantom 3 je vjerojatno prvi profesionalni dron kojeg možete sigurno letjeti u zatvorenom prostoru, bez potrebe za GPS-om.

Možda najveća zasluga DJI-a, osim svih nabrojanih poboljšanja koje su napravili na novom dronu, je činjenica da su uspjeli demistificirati dronove velikom broju ljudi. Zasigurno ste primijetili kako su dronovi za hobiste porasli u popularnosti kroz posljednjih nekoliko godina, a sa Phantom 3 dronom tržište korisnika bi se moglo proširiti još i više.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept