U 86. godini umrla je Marija Braut, poznata fotografkinja i predstavnica slavne zagrebačke škole fotografije.

Marija Braut dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i Nagrade Grada Zagreba. Posljednju veliku izložbu “Nepoznati Zagreb Marije Braut”, imala je prije godinu dana u Umjetničkom paviljonu, gdje je izloženo stotinjak crno-bijelih fotografija Zagreba kakav pamte starije generacije.

Marija Braut rođena je 1929. godine u Celju, a 1941. doselila se u Zagreb gdje je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se počela baviti 1967. kao učenica i suradnica u atelijeru Toše Dabca. Prvu je izložbu imala 1969. s Petrom Dabcem, a prvu samostalnu izložbu iste godine u Galeriji SC-a u Zagrebu.

Radila je u Galerijama grada Zagreba i današnjem Muzeju suvremene umjetnosti, za koji je snimala za kataloge te portrete umjetnika. Od 1972. radi kao samostalni umjetnik, a surađivala je s Hrvatskim narodnim kazalištem, Zagrebačkim kazalištem mladih, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama.

Izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložaba, a redovito je objavljivala fotografije u novinama i specijaliziranim časopisima. Fotografije Marije Braut čuvaju se u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Hrvatskom državnom arhivu, Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, itd.

O sebi, svome životu i svojoj fotografiji progovorila je u dokumentarnom filmu “Marija hoda tiho” iz 2009. godine. Više informacija o životu i radu Marije Braut možete saznati na službenim web stranicama.