Google je prije nekoliko dana službeno predstavio novu i unaprijeđenu verziju svoje usluge za dijeljenje fotografija Google Photos, na svojoj I/O developer konferenciji u San Franciscu. Korisnici od sada mogu backupirati svoje fotografije i videa u visokoj rezoluciji – do 16 MP za fotografije i 1080p za videa, na Googleovom cloud servisu potpuno besplatno. Usluga je dostupna za Android, iOS i desktop web korisnike.

Ovaj besplatan servis ima najviše smisla za korisnike kompaktnih fotoaparata jer dozvoljava čuvanje kopije fotografija čija je kvaliteta dovoljno dobra za standardne potrebe ispisa i dijeljenja. Korisnici sa DSLR fotoaparatima koji žele spremati svoje fotografije i videa pri punoj rezoluciji, mogu izabrati drugu opciju, a to je besplatnih 15 GB koji dolaze sa Google Accountom. Ova usluga je otprije dostupna, a može se i proširiti uz određenu naknadu.

google-photos-1 copy

Već neko vrijeme kruže glasine o tome kako će Google odvojiti Photos uslugu od Googlea+, koja prije nije postojala zasebno, nego je bila dio Google+ društvene mreže. Novom Photo uslugom, koja će biti dostupna na svim uređajima, Google želi pružiti svojim korisnicima način da sigurno i uz privatnost backupiraju i dijele svoje fotografije sa jednog mjesta.

Kao i prije, fotografije koje snimite koristeći kameru vašeg pametnog telefona se automatski backupiraju na Google Photos koristeći novu aplikaciju, koja uvijek na vrhu prikazuje posljednju snimljenu fotografiju.

Aplikacija omogućava sortiranje fotografija po danima i pregled fotografija kroz cijele mjesece i godine unazad. Iako aplikacija na prvi pogled izgleda kao unaprijeđena verzija galerije vašeg pametnog telefona, same fotografije nisu spremljene na uređaj, što štedi katkad ograničene memorijske kapacitete pametnog telefona. Google tvrdi kako će se fotografije učitavati jako brzo, što može ostaviti dojam da su spremljene na pametnom telefonu.

google-photos-2 copy

Dok je ova usluga bila dio Google+ mreže, mnogi korisnici nisu bili ni svjesni da mogu pretraživati svoje fotografije na Google+ po ljudima, mjestima ili stvarima. Nova Photo aplikacija dodatno ističe ovu opciju na svom sučelju.

Google Photos može automatski sortirati fotografije prema ljudima i mjestima koja su vam bitna“ objašnjava Anil Sabharwall, direktor Google Photosa. „Ova značajka omogućava lakše pronalaženje određenih fotografija, bilo da se radi o vašem psu, rođendanu vašeg djeteta, ljetovanju ili nečem trećem – bez potrebe za tagiranjem ili organiziranjem vaših fotografija u albume“ navodi Sabharwal.

Ova mogućnost razumijevanja i lociranja fotografija po njihovom sadržaju izravna je konkurencija novim značajkama za sortiranje i pronalaženje fotografija koje je Yahoo nedavno predstavio za Flickr.

google-photos-3 copy

Kao i prije, Google Photos će pomoći korisnicima da naprave više sa svojim fotografijama bez potrebe da kreiraju stvari poput kolaža. Nova aplikacija će složiti videa i kolaže automatski, a jednostavnim prelaskom prsta prema lijevo, pojavit će se Assistant značajka kako bi ponudila sugestije, ako vam je potrebna inspiracija. Npr., može vam preporučiti izradu montaže vašeg posljednjeg GoPro videa ili timelapsea najnovijih fotografija.

U suštini, ovo je nadogradnja Google+ „auto awesome“ značajke, sa poboljšanim sučeljem. Kao dodatak kolažima, Google Photos vam može pomoći u izradi GIF-u sličnih animacija, filmova sa zvučnim efektima i više.

Tu je i nova gesta koja omogućava dijeljenje više fotografija odjednom – pritiskom i držanjem odaberite fotografiju, a za višestruki odabir jednostavno prijeđite prstom preko svih ostalih fotografija. (Flickr je također nedavno uveo ovu opciju. Čini se da će to postati nova osnova za natjecanje konkurentskih foto aplikacija.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Nakon odabira vaših fotografija, dobit ćete link koji vam omogućava dijeljenje fotografija sa drugima kad god poželite – sučelje za dijeljenje omogućava kopiranje linka, slanje e-mailom, SMS-om ili preko društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter, Google+. Bilo tko, na bilo kojem uređaju, može otvoriti link i preuzeti visokokvalitetne fotografije koje ste odlučili podijeliti.