Istraživači sa Instituta za tehnologiju Massachusetts navode da su razvili metodu za eliminaciju odraza sa staklenih površina u fotografijama, uz pomoć digitalne obrade. Postoje naznake da bi daljnji razvoj ove tehnologije išao u smjeru implementacije u same fotoaparate, čime bi se omogućilo automatsko uklanjanje refleksija na slikama.

Novi MIT-jev algoritam, koji bi trebao biti formalno predstavljen u lipnju ove godine na tehnološkoj konferenciji u Bostonu, pruža način za razlikovanje slike reflektirane u prozorskom staklu, od slike nečega što se nalazi iza samog prozora. Jednom kad su obje slike jasno razdvojene, jedna može biti uklonjena.

Istraživači sa MIT-a navode da objekti reflektirani na staklenim površinama često imaju dva blago pomaknuta odraza. Višestruke refleksije se najčešće pojavljuju zbog dvostruke glazure na staklu ili dvije staklene površine u okviru prozora, a u drugom slučaju kad svjetlo pada na prozorsko staklo od sprijeda, i od straga.

Daljnje istraživanje je otkrilo da se refleksije mogu prepoznati zbog načina na koji prekidaju pravilan oblik i uzorak boja objekata koji se nalaze na drugoj strani stakla. Radeći sa malim grupama od 8×8 piksela, istraživači su analizirali odnose između boja i njihovih tonova unutar grupe, te su došli do metode koja korelacijom podataka ukazuje da neka grupa piksela sadrži reflektirane detalje.

Rezultat ovog istraživanja, kada se analizira slika pogleda kroz prozor, je da tim istraživača može razdvojiti sliku pogleda kroz prozor od reflektirane slike nekoga tko fotografira, a tada se može i zasebno prikazati slika pogleda ili slika samog fotografa.

Ako ovaj algoritam bude uspješan, možda će izazvati probleme proizvođačima polarizacijskih filtera, iako sumnjamo da će njihovu upotrebu tek tako izbaciti bilo koji algoritam, jer polarizatori ne eliminiraju samo odraze u staklima, nego imaju još mnogo drugih efekata.

Za više informacija otiđite na web stranice Instituta za tehnologiju Massachusetts.