Nakon što je doznao da će sto godina stara zgrada biti uništena u središtu Vancouvera, umjetnik Joel Nicholas Peterson je dobio ideju – pretvoriti zgradu namijenjenu za rušenje u navjeći fotoaparat za jednokratnu upotrebu na svijetu.

Peterson je izbušio 1/8″ rupe u sva četiri zida zgrade koja gledaju na sve četiri strane svijeta. Rezultirajuća camera obscura je omogućila Petersonu snimanje fotografija na najvećim svjetskim negativima za projekt nazvan “Blueprints for Observation”.

najveći-negativ-na-svijetu

Peterson je svoje fotografije stvorio eksponirajući gigantski litografski film koji je kasnije razvijan korištenjem prskalica. Kada su negativi napravljeni, Peterson ih je iskoritio za stvaranje cijanotipskih printeva. Napravio je četrnaest fotografija jako velikog formata za panoramaski pogled na grad od gotovo 360° iz zgrade koja više ne postoji.

Nakon stvaranja ovih gotovo 4 metra visokih negativa, Peterson je nazvao Guinessovu knjigu rekorda kako bi ih obavijestio o svojim uspjesima. Navodi kako su izmislili potpuno novu kategoriju rekorda samo za njega – najveći negativ na svijetu. (Rekord za najduži svjetski negativ drži fotografija duga gotovo 80 m.)

najveći-negativ-na-svijetu-2

Ako vas zanima proces stvaranja “Blueprints for Observation”, na YouTubeu možete pogledati kratki dokumentarni film o projektu kojeg je snimio dokumentarist Nigel Berringer naziva “The Big Picture“.