Adobe je upravo objavio da je kompanija doživjela velik cyber-napad. Njihov sigurnosni tim otkrio je “niz sofisticiranih napada na Adobeovu mrežu, koji uključuju ilegalni pristup korisničkim podacima kao i izvornom kodu mnogih Adobeovih proizvoda”.

Sigurnosni tim vjeruje kako su se hakeri domogli ID-ova, enkriptiranih lozinki i podataka o kreditnim karticama oko 2.9 milijuna Adobeovih korisnika.

Kao mjeru opreza, Adobe poduzima sljedeće korake:

  • Resetiraju sve lozinke korisnika kako bi se spriječio neovlašteni ulazak u Adobe ID račune, a ako je i vaš račun zahvaćen time, dobit ćete mailom obavijest kako promijeniti lozinku. Također, preporuča se korisnicima da promijene lozinke na svim onim stranicama, odnosno korisničkim računima, na kojima su koristili iste podatke.
  • Obavještava sve korisnike za koje vjeruju da su im ugroženi podaci o kreditnim ili debitnim karticama. Takvi korisnici će primiti obavijest sa uputama kako se zaštititi od zlouporabe njihovih kartica i osobnih podataka. Također, svima čiji su osobni ili podaci o karticama bili ugroženi nudi besplatnu jednogodišnju uslugu nadgledanja korisničkog računa.
  • O incidentu su obavijestili sve banke koje procesiraju plaćanja prema Adobeu, kako bi uveli dodatne mjere opreza i zaštitili bankovne račune korisnika. Također, obaviješteni su i nadležni državni organi kako bi mogli početi istragu.

Tek treba vidjeti koje će biti posljedice ovog napada na Adobeovu mrežu. Adobe nije ni prva ni zadnja kompanija čija je mreža hakirana i čijim su korisnicima kompromitirani osobni podaci i to je još jedan podsjetnik da, u današnjem vremenu, nijedna kompanija nije imuna na to.

Treba napomenuti i da to da Adobe nije specificirao jesu li ugoroženi samo Creative Cloud korisnici, tako da i oni koji imaju CS6 ili starije proizvode također moraju biti na oprezu i promijeniti svoju lozinku kako bi izbjegli krađu i zloupotrebu osobnih podataka.
Više o tome možete pronaći na Adobeovom blogu.