Nedavna sudska odluka ojačala je zaštitu autorskih prava fotografa u Njemačkoj od neovlaštenog korištenja njihovih fotografija na internetu. Regionalni sud u Hamburgu je zabranio Facebooku da automatski briše EXIF podatke pri uploadu fotografija na tu društvenu mrežu.

Najveće udruženje fotografa u Njemačkoj Freelens, točnije član izvršnog odbora društva Rainer Steubloff, je podigao ovu tužbu protiv Facebooka. Prema navodima iz udruženja, tužba je prvenstveno podignuta zbog problema automatskog uklanjanja IPTC podataka.

IPTC podaci sadrže informacije kao što su autor fotografije, kontakt podaci te opis fotografije. Ovo je ujedno i najlakši način za označavanje autora i vlasnika fotografije te pronalaženje iste fotografije koristeći internet pretraživače. Također, ovi podaci su bitan alat za sprečavanje zloupotrebe.

Steubloff je tvrdio da ova praksa krši njemački Zakon o zaštiti autorskih prava, zbog čega bi Facebook trebao zaustaviti ovu praksu. Sud je ovu odluku donio 9. veljače ove godine, a s obzirom na to da Facebook nije uložio žalbu 6 mjeseci od službene obavijesti, ona se smatra pravovaljanom.

Od trenutka donošenja ove odluke, prema sekciji 95c njemačkog Zakona o zaštiti autorskih prava, Facebook je obvezan izmijeniti način uploadanja slika. Ako to ne napravi, suočava se sa potencijalnim kaznama u iznosu od 250.000 eura, ako se neki fotograf u Njemačkoj odluči na tužbu.

Iako se ova odluka odnosi samo na Njemačku, njezini efekti bi mogli imati dalekosežne posljedice. Ovakva odluka je presedan i, s obzirom na to da Facebook nije jedini online servis koji uklanja EXIF podatke, mogu se očekivati i nove tužbe u drugim državama.