Canon Japan navodi kako je jedna od svijetlih točaka u financijskom izvještaju, koji prikazuje pad neto prihoda tvrtke Canon od 17,5% za prvo tromjesečje, stabilna prodaja fotoaparata sa izmjenjivim objektivom. Jačanje jena, loše performanse u segmentu laserskih pisača i kontinuirani pad u prodaji kompaktnih fotoaparata su kombinacija koja je tvrtki priuštila ovo loše tromjesečje.

Sveukupna prodaja digitalnih fotoaparata je smanjena za 12%, u velikoj mjeri zbog pada od 22% na umirućem tržištu kompaktnih fotoaparata, iako Canon ističe svoju G seriju kao svijetlu točku. Prodaja fotoaparata sa izmjenjivim objektivom je stabilna u odnosu na prvi kvartal 2015., potpomognuta prodajom 80D fotoaparata te dobitcima od prodaje M3 i M10 mirrorless fotoaparata u Aziji.

Fotoaparati sa izmjenjivim objektivom sada čine 49% ukupne prodaje Canona i 84% prihoda tvrtke.

Dok „stabilna prodaja“ ne može zvučati vrlo pozitivno, brojke koje nudi Camera & Imaging Product Association za cijelu industriju pokazuju pad od skoro 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine za isporuku fotoaparata sa izmjenjivim objektivom, kao i 17% smanjenje isporuke SLR fotoaparata iz godine u godinu. Drugim riječima, Canon ne radi baš tako loše kao što se čini gledajući samo financijske izvještaje.

Promatrajući 2016. godinu kao cjelinu, Canon očekuje pad prodaje kompaktnih fotoaparata od 24%, ali skuplji modeli kao što je G serija pomažu u zaštiti profitne marže. Tvrtka navodi kako se nada povećanju profitabilnost ove linije „kroz standardizaciju dijelova i druge mjera“. Canon također kaže kako očekuje pad prodaja fotoaparata sa izmjenjivim objektivom za 7% u cijeloj godini.

Dok je tvrtka neznatno smanjila svoje projekcije prihoda poslovanja za 2016., gotovo sva smanjenja dolaze iz očekivanja da će jen ostati jak i time smanjiti vrijednost inozemne prodaje.

Za više detalja, pogledajte financijsko izvješće za prvi kvartal 2016. tvrtke Canon.