Sjećate li se kontroverze oko autorskih prava od prošle godine, između fotografa Davida Slatera i majmuna koji je snimo selfie sa Slaterovim fotoaparatom, u 2011. godini? Nedavno se cijeloj gunguli pridružila i PETA.

Organizacija za zaštitu životinja PETA je podnijela jučer tužbu u ime majmuna, 6 godina starog makakija iz Indonezije imena Naruto. PETA tvrdi kako je Naruto legalni vlasnik autorskih prava te da bi svi prihodi ostvareni na tim fotografijama trebali ići u korist majmuna.

Ova priča je započela i eksplodirala u kolovozu 2014. kada je Wikipedija objavila i odbila ukloniti fotografiju majmuna, navodeći kako Slater nije vlasnik autorskih prava s obzirom da je majmun pritisnuo okidač. S obzirom da Američki ured za autorska prava ne daje autorska prava životinjama, ova fotografija se nalazi u javnoj domeni.

Fotograf David Slater se nije složio s tim te je planirao tužiti Wikipediju.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Sada je PETA cijeli slučaj odvela na sud u ime makakija Narutoa, podizanjem federalne tužbe u San Franciscu kako bi osigurala da majmum dobije novac. Organizacija tvrdi kako odluka Američkog ureda za autorska prava da izuzme životinje iz svog sustava nije „uklesana u kamen, nego je samo mišljenje“.

„Akt o vlasničkim pravima pripisuje ta prava autorima originalnog djela, bez ograničavanja na vrstu“, navodi PETA-in odvjetnik Jeffrey Keller. „Zakon o vlasničkim pravima je jasan – ona ne pripadaju vlasniku fotoaparata, nego biću koje je snimilo fotografiju“.

Ako PETA pobjedi u ovom sudskom sporu, što nije vjerojatno, ovo bi mogao biti presedan koji će proširiti prava životinja na Zakon o autorskim pravima.

david-slater