Prošlog mjeseca pisali smo o slobodi panorame koja je na udare u Europi. Prema predloženom amandmanu na reformu autorskih prava, fotografi bi trebali tražiti dozvolu za komercijalnu upotrebu svojih fotografija, na kojima su zgrade javne namjene ili skulpture zaštićene autorskim pravima, a koje se nalaze na javnim površinama.

Kada su vijesti o predloženom amandmanu procurile u javnost, brojni fotografi su izrazili svoje neslaganje sa prijedlogom kako bi sačuvali slobodu panorame u Europi.

Osnivač Wikipedije Jimmy Wales je 3. srpnja napisao članak za engleski The Guardian u kojem upozorava javnost na prijetnju fotografskim slobodama.

Kao primjer ograničavanja slobode panorame navodi Eiffelov toranj u Parizu. Fotografi mogu snimiti toranj tijekom dana, jer građevina zbog svoje starosti nije više zaštićena autorskim pravima, ali ne i tijekom noći, jer je dizajn rasvjete tornja pod autorskom zaštitom, što znači da fotografi ne mogu upotrijebiti snimku osvijetljenog Eiffelovog tornja bez prethodne dozvole nositelja autorskih prava.

„Reforma bi imala jako loše posljedice za način na koji danas dijelimo znanje i kulturu“ Wales navodi. „Fotografi bi trebali tražiti dopuštenje nakon dopuštenja umjesto da rade ono u čemu su najbolji, a to je fotografiranje.“

„Sloboda panorame označava neograničeno pravo korištenja fotografija javnih prostora bez kršenja autorskih prava arhitekata i umjetnika. Osim ako Odbor za pravne poslove pri Europskom parlamentu ne odbaci predloženi amandman, stotine tisuća fotografija na Wikipediji će biti podložne ograničenjima zbog autorskih prava sa rizikom da budu uklonjene.“

Postoji peticija na Change.org koja poziva Europski Parlament ne samo na odbacivanje predloženog amandmana, nego i na proširenje slobode panorame na sve članice Europske Unije. Od samog početka pred 2 tjedna peticiju je potpisalo skoro 400,000 ljudi.

Ako želite pomoći očuvanju slobode panorame u Europi, kontaktirajte eurozastupnike iz svojih zemalja i zatražite da glasaju protiv ovakvog zakona.