Kanađanin Don Gutoski je snimio fotografiju „Priča o dvije lisice“ te osvojio titulu fotografa godine u 2015. Fotografija prikazuje crvenu lisicu kako drži leš arktičke lisice u svojoj čeljusti. Prirodoslovni muzej u Londonu koji je suvlasnik prestižnog natjecanja zajedno sa BBC-jevim časopisom Wildlife, najavio je pobjednika u ponedjeljak.

Don radi kao doktor hitne pomoći i dok ne spašava živote, često provodi vrijeme na svom 40 hektara velikom posjedu sa fotoaparatom, a nagrađenu fotografiju snimio je u Wapusk nacionalnom parku u Kanadi. Priča o nastanku ove fotografije ide otprilike ovako:

„Iz daljine, Don je mogao vidjeti da crvena lisica lovi nešto u snijegu. Kad se približio shvatio je da je lovina, sad već mrtva, arktička lisica. Tri sata Don je čekao na temperaturi od -30 °C dok crvena lisica napokon nije ustala, podigla izmasakrirano truplo, te ga odvukla na sigurno. U kanadskoj tundri globalno zatopljenje je proširilo opseg kretanja crvene lisice prema sjeveru gdje se učestalo susreće sa svojim manjim rođakom – arktičkom lisicom. Za arktičke lisice, crvene lisice predstavljaju i konkurenciju i predatora. Do sada je rijetko viđeno da crvena lisica ubija arktičku lisicu, ali izvjesno je da će se to u budućnosti događati mnogo češće.“

Kada je u pitanju oprema, Gutowski je koristio Canon 1D X opremljen sa 200-400 mm f/4 objektivom i 1.4x extenderom. Postavke su bile 1/1000 sa f/8 te ISO-m 640.

„Što izgleda kao jednostavno sučeljavanje lovca i lovine, predstavlja za žiri ogledan primjerak klimatskih promjena“, piše članica žirija za dodjelu nagrade Kathy Moan. „Glavna stvar koju moramo uzeti u obzir je višeznačnost ove fotografije. Prikazuje nasilje, ponašanje životinja u divljini te priča priču.“

Ovo fotografija je izabrana za glavnu nagradu od preko 42,000 drugih zaprimljenih iz 96 država svijeta. Ta fotografija, zajedno sa ostalim pobjedničkim fotografijama, bit će predstavljena na izložbi u Prirodoslovnom muzeju u Londonu od 16. listopada 2015. do 10. travnja 2016.