Ako imate između 400 i 600 tisuća dolara viška, pruža vam se jedinstvena prilika da postanete vlasnik dijela povijesti. U pitanju je Zeiss Tele-Tessar 500 mm f/8 teleobjektiv, točnije prvi objektiv ikad korišten na Mjesecu.

RR Auction je aukcijska kuća iz Bostona koja će staviti ovaj neizmjerno vrijedan Zeiss objektiv na aukciju 14. travnja ove godine. Koristio ga je NASA-in astronaut i zapovjednik Apolo 15 misije Dave Scott, da bi u konačnici snimio 293 fotografije, zajedno sa posebnom Hasselblad Electric Data kamerom (HDC). Objektiv je bio u njegovom vlasništvu od tada.

Činjenica da je objektiv bio na Mjesecu nije jedina bitna stavka prodaje i aukcijska kuća je odlučila podijeliti dodatne informacije.

Zeiss-Tele-Tessar-500-mm-f8-prvi-objektiv-na-mjesecu-

Objektiv se kotrljao (zajedno sa zapovjednikom Scottom) za vrijeme korištenja na Mjesečevoj površini te ima oštećenja i tragove koji ukazuju na dugotrajno korištenje u svemiru. Zapovjednik Scott je ostavio svoj autogram na izolacijskoj traci koja prekriva stražnji dio objektiva. Vjeruje se da je ta izolacijska traka komad sa role koja je letjela na istoj misije te da sadrži prašinu sa Mjeseca.

Mjesečeva prašina dolazi kao bonus, a kao dodatak objektivu dolazi i pismo koje je napisao sam zapovjednik Scott u kojemu naglašava važnost ovog objektiva za misiju.

Na donjoj fotografiji možete vidjeti polugice koje služe za mijenjanje otvora blende i fokusa sa velikim i nezgrapnim rukavicama svemirskog odijela.

Zeiss-Tele-Tessar-500-mm-f8-prvi-objektiv-na-mjesecu

Teško je naglasiti koliko je zanimljiv i jedinstven ovaj komad foto-opreme, a izvršni direktor RR Auctiona Robert Livingston je dobro primjetio:

„Sveti Gral svemirske memorabilije čini sve što je dospjelo na Mjesec. Ovo je esencijalni komad foto-opreme iscrpno korišten na površini Mjeseca, što ga čini iznimnim artefaktom Apollo 15 misije.“

Ako želite vidjeli više fotografija ovog objektiva i saznati više kliknite ovdje.