Trebaju li fotografi biti u mogućnosti uključiti zgrade javne namjene i umjetničke skulpture na javnim površinama u svoje fotografije bez brige o dozvolama ili naknadama? Ovaj koncept se zove “sloboda panorame” i trenutno je na udaru u Europskoj uniji.

The Signpost, Wikipedijine novine, navode kako je 16. lipnja 2015. Odbor za pravne poslove pri Europskom parlamentu dodao amandman na sveobuhvatnu reformu autorskih prava koja navodi sljedeće:

„Smatra se da komercijalna uporaba fotografija ili video zapisa radova koji su trajno smješteni u javnom prostoru, uvijek treba biti predmetom prethodnog odobrenja autora ili opunomoćenika koji djeluje u njihovo ime.“

sloboda_panorame_2_Mala sirena, Kopenhagen  Izvor: Wikimedia Commons

U punom sastavu Europski parlament će glasovati za ovu reformu 9. srpnja 2015. Ako prođe glasovanje, ovaj zakon bi izjednačio panoramske slobode u cijeloj Europskoj uniji na način da fotografima ograniči pravo na snimanje javnih površina.

Umjesto da mogu slobodno fotografirati, objavljivati i prodavati fotografije koje uključuju zgrade javne namjene i skulpture na javnim površinama, fotografi bi bili prisiljeni tražiti dozvolu od svakog pojedinog nositelja autorskih prava, a možda i platiti naknadu za upotrebu.

„Ovo bi dokrajčilo dugogodišnju tradiciju mnogih zemalja čije javne površine pripadaju svakom građaninu jednako.“ The Signpost navodi.

Trenutno stanje panoramskih sloboda u Europi

sloboda_panorame_0

Ako reforma autorskih prava prođe u Europskom parlamentu, gotovo sve europske zemlje će biti označene crvenom ili žutom bojom.

Fotografi mogu pomoći u očuvanju slobode panorame u Europi kontaktirajući eurozastupnike svojih zemalja i izražavajući zabrinutost predloženim amandmanom. Možda ove izmjene bude poništene ako pri glasovanju dovoljan broj eurozastupnika bude uvjeren da glasuje protiv trenutnog teksta zakona.

Naslovna fotografija: Londonsko oko, London  Izvor: Wikimedia Commons