Nakon mjeseci nagađanja, curenja detalja i pogrešno najavljivanih datuma Adobe je napokon najavio najnoviju verziju Lightrooma.

Nova verzija popularnog Adobeovog softvera za obradu i katalogizaciju fotografija, bit će dostupna kroz Adobe Creative Cloud Photography Plan kao Lightroom CC (cijena je 9,99$ mjesečno), a samostalna verzija za Win/Mac desktop računala bit će dostupna kao Lightroom 6 i koštat će 149$. Lightroom u verziji 6 neće imati mobilne i web komponente koje CC verzija ima.

Neke od značajki nove verzije Lightrooma CC

Prepoznavanje lica – brzo pronađite fotografije neke osobe, čak i bez metadata oznaka tako da izaberete lice na fotografiji i jednostavno pretražite osobu na svim ostalim fotografijama. Kategorizirajte i grupirajte fotografije pomoću prepoznatih lica.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Spajanje u HDR – kreirajte realne ili nadrealne slike iz vaših fotografija. Korištenjem HDR Merge funkcije možete lako kombinirati više ekspozicija jedne fotografije u HDR sliku.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Spajanje panorama – kreirajte iznimno široke i jako detaljne panorame. Photomerge tehnologija spajanja fotografija dozvoljava spajanje više fotografija, uključujući i RAW datoteke, kako biste kreirali prekrasne panorame.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Poboljšanje performansi – uvezite i obradite svoje fotografije brže nego ikada. Lightroom iskorištava kompatibilne grafičke procesore kako bi poboljšao performanse, posebno pri obradi slika u Develop modulu.

Poboljšane web galerije – prezentirajte svoj rad u elegantnijim, atraktivnijim i interaktivnijim web galerijama. Novi modeli HTML5 kompatibilnih galerija podržani su u brojnim Internet pretraživačima i mobilnim uređajima.

Poboljšan slideshow – kreirajte prekrasne slideshowove fotografija, videa ili glazbe popraćene profesionalnim efektima.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Jednostavno dijeljenje fotografija – objavljujte web galerije, dobivajte komentare, pokrenite diskusije – sve to putem Lightrooma za mobilne uređaje ili desktop.

Bolja kontrola filtera – precizno kontrolirajte koji dijelovi fotografija će biti uređeni Graduiranim ili Radijalnim filterima. Od sada možete koristiti i kistove za uređvanje maski filtera kako bi se efekti primijenili točno tamo gdje želite.

Podrška za još više uređaja – Lightroom je sada dostupan i za Android uređaje. I baš kao i na iPadu ili iPhoneu, sve što budete radili sinkronizirat će se sa vašim računalom.

Novi Lightroom sadržava još mnogo drugih novih ili poboljšanih funkcija, odnosno “skrivenih dragulja” kako ih naziva Adobe. Neke od njih pogledajte u sljedećem videu, a sve njih je ipak najbolje isprobati iz prve ruke u najnovijoj verziji Lightrooma.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept