Pitanje se nameće samo od sebe – jesu li prošlogodišnji negativan publicitet i novi etički kodeks potaknuli ikakve promjene na bolje? Čini se da jesu, jer je ove godine World Press Photo diskvalificirao 16% finalista, što je mnogo manje nego proteklih godina. Ipak, 16% izbačenih fotografa znači da neki još uvijek ‘zaboravljaju’ kako nikakave manipulacije na fotografijama u ovom natječaju više nisu dopuštene.

Časopis TIME piše kako nove brojke sugeriraju da su se promjene „isplatile“. Od 174 finalista ove godine, 16% ih je diskvalificirano u samom finalu natjecanja. Sedmero je izbačeno zbog kloniranja dijelova fotografija, a dvadeset dvoje zbog ekstremne obrade fotografija.

Unatoč tome što je World Press Photo krajem prošle godine izdao etički kodeks, te objavio opširan vodič kako pratiti nova pravila i tri videa koji točno pokazuju što diskvalificira neke fotografije, neki fotografi su svejedno prijavljivali fotografije koje krše pravila.

Direktor natječaja Lars Boering navodi za TIME kako su nedavno zaprimili „brojne isprike“ od fotografa kada su se suočili sa diskvalifikacijom i činjenicom da su prekršili pravila. Neki od tih fotografa su naveli da su zabunom predali fotografije namijenjene za galerijsku izložbu umjesto fotografija namijenjenih za fotoreportaže.

WPP je krajem 2015. objavio izvješće koje otkriva da 25% fotoreportera barem ponekad izmjeni sadržaj svojih fotografija. 52% njih je navelo kako ponekad namještaju scenu prije fotografiranja, a 51% ih poboljšava fotografije mijenjajući stvari poput kontrasta, nijansi ili zasićenosti boja.

Postotak diskvalificiranih je pao sa prošlogodišnjih 20% na 16% ove godine, što je zamjetan pad, ali je ipak još uvijek jako daleko od nule.