U iznenađujućem obratu, World Press Photo organizacija je najavila oduzimanje nagrade za prvo mjesto fotografu Giovanniu Troilou u kategoriji „Suvremeni problemi“ za njegovu seriju fotografija „Tamno srce Europe“. Ova vijest dolazi jedan dan nakon optužbi da je Troilo naveo lažnu lokaciju snimanja jedne od nagrađenih fotografija.

Prije samo mjesec dana, cijela Troilova serija fotografija je došla u pitanje zbog optužbi od strane vodstva fotografiranog grada, koje tvrdi da su njegove fotografije inscenirane kako bi prikazale grad u negativnom svjetlu. World Press Photo je istražio ove tvrdnje, ali je odlučio stati na stranu fotografa, navodeći da Trolio nije inscenirano ništa što se ne bi inače dogodilo. Foto svijetu se nije svidjela takva odluka.

Jučer je fotoreporter Bruno Stevens iznio novu optužbu da jedna od Troilovih fotografija nije snimljena u gradu koji je on dokumentirao, nego u gradu 50 km dalje. WPP je nakon provedene istrage donio odluku i najavio oduzimanju nagrade i prvog mjesta fotografu Troilou.

Zaključak organizacije je „da foto priča nije u suglasnostima sa pravilima natječaja i zbog toga nagrada mora biti oduzeta“.

WPP navodi kako je nakon provedene istrage ustanovljeno da je fotografija snimljena u četvrti Molenbeek u Briselu, a ne u gradu Charleroi. Organizacija je ispitala Troila koji je priznao namjerno navođenje pogrešne lokacije.

„U suglasnosti sa istražnim postupkom, koji navodi da će nagrađena fotografija, foto priča ili portfolio biti diskvalificirani, ako se dokaže da nisu u suglasnosti sa pravilima natjecanja, World Press Photo je donio odluku o diskvalifikaciji cijele foto priče.“

Voditelj WPP-a, Lars Boering kaže da je organizacija u prvoj istrazi odlučila stati na stranu optuženog fotografa iz razloga „što nije bilo izravnog dokaza da su pravila prekršena“, a organizacija je htjela biti „u potpunosti sigurna“.

„World Press foto natječaj mora biti zasnovan na povjerenju u fotografe, njihov rad i profesionalnu etiku. Mi naravno imamo provjere i kontrole, ali natječaj ne može funkcionirati bez povjerenja. Sada imamo očit slučaj lažnog navoda što mijenja percepciju cijele foto priče i krši pravila natječaja.“

Boering priznaje da je ovaj incident proizveo kontroverze i započeo užarenu ali nužnu debatu o tome kako bi se fotoreporteri i dokumentarni fotografi trebali ponašati, tako da planiraju organizirati raspravu o problemima „integriteta fotografije“.

„Na temelju reakcija koje smo primili tijekom prošlog tjedna, očito je da je rasprava koja se vodi o definiciji novinske fotografije, fotoreporterstvu i dokumentarnoj fotografiji nužna, te će imati implikacije na profesionalnu etiku, ali i na same fotografe.

Mi se nalazimo usred ove debate, te planiramo ovu situaciju iskoristiti kao priliku za učenje, te fokusirati ovu debatu i uzdignuti je na novi nivo. Kako bi to mogli učiniti, organiziramo raspravu o integritetu fotografije koja će se odvijati tijekom Dana nagrada u Amsterdamu. Također planiramo i raspravu o etici u fotografskoj profesiji tijekom iste manifestacije krajem travnja.“

Kao rezultat odluke o diskvalifikaciji Troila, talijanski fotograf Guido di Struco postao je prvonagrađeni dobitnik u istoj kategoriji sa svojom serijom „Cholywood“.