Adobe je jučer predstavio novu nadogradnju Lightrom Mobile aplikacije za iOS i Android. Uz nekoliko jednostavnih značajki kao što su speed review, widget za obavijesti, alat za radijalnu i linearnu selekciju tu je i najzanimljiva – RAW HDR.

Iako su kamere pametnih telefona jako napredovale, ipak se ne mogu usporediti sa DSLR fotoapartima kad je u pitanju dinamički raspon. Ova nadogradnja, prema navodima Adobea, omogućava kameri vašeg pametnog telefona da snimi mnogo širi raspon tonova nego što je to prije bilo moguće.

Nova RAW HDR značajka funkcionira na način da automatski skenira kadar kako bi pronašla pravi raspon ekspozicije a potom snima tri DNG datoteke. Ove datoteke se poravnavaju, spajaju, sa njih se uklanja ghosting efekt i radi tone-mapping. Kao rezultat dobivate 32 bitnu DNG datoteku koja ima sve prednosti HDR-a i raw fotografije, a koju su obradili isti algoritimi, sa jednakom kvalitetom tehnologije koju ima Adobe Camera Raw i Lightroom.

Prema navodima iz Adobea, RAW HDR značajka u Lightroom Mobile aplikaciji će zasjeniti HDR mogućnosti vašeg pametnog telefona, koji u pravilu balansira najoštrije tonove koristeći dvije JPEG fotografije. Kada se usporedi, Lightroom Mobile RAW DNG datoteke su višestruko korisnije.

Algoritmi potrebni za rad sa RAW HDR značajkom zahtijevaju snažan hardver, zbog čega je opcija dostupna samo na manjem broju uređaja. Kako bi ju mogli koristiti morate imati iPhome 6s ili noviji, iPhone SE ili iPad Pro. U slučaju Androida, morate imati Samsung S7, S7 Edge, Google Pixel ili Pixel XL.

Sve što morate učiniti, kako biste dobili ovu i druge nove značajke, je ažuriranje vaše Lightroom aplikacije na 2.7 verziju za iOS te 2.3 verziju za Android. Kako bi saznali više o drugim manjim značajkama koje je Adobe dodao u Lightroom Mobile, otiđite do Adobeovog bloga.

Primjeri fotografija dobivenih koristeći RAW HDR značajku: