Algorithmia je nova web aplikacija koja koristi napredna istraživanja kako bi automatski pretvorila crno-bijele u fotografije u boji.

Aplikacija koristi Colorfull Image Colorization algoritam koji je razvio tim sa sveučilišta Berkeley pod vodstvom studenta na doktoratu, Richarda Zhanga. Prvi put smo pisali o ovoj tehnologiji u travnju ove godine, a sad postoji online demo koji možete isprobati sa bilo kojom fotografijom.

Jednostavno umetnite URL na fotografiju koju želite obojati  u za to predviđeno polje i kliknite na „Colorize it“. Nakon procesuiranja i kratkog vremena čekanja, stranica će prikazati usporedbu crno-bijele i novonastale fotografije u boji.

Nekoliko primjera koje su ponudili kreatori aplikacije:

algorithmia-primjer-

algorithmia-primjer

Da su ove fotografije u boji rezultat rada čovjeka, vjerojatno biste pomislili da se radio o nekome bez vještine i talenta. Kod ove aplikacije impresivna je činjenica da je boju ovim fotografijama dodala umjetna inteligencija bez ikakve intervencije čovjeka – kompjuter je jednostavno naučio koje boje koristiti gledajući preko jednog milijuna fotografija.

S tom spoznajom, lako se može reći da je ovo zaista odličan demo i prvi pogled na to što bi nas moglo čekati u softveru za obradu fotografija koji tek dolazi.

Ako želite isprobati ovu aplikaciju sa svojim crno-bijelim fotografijama, otiđite na link.