Odlična fotografija zahtijeva vještinu i kreativni talent fotografa, ali tehnologija igra važnu ulogu u olakšavanju tog posla. Od nastanka suhe ploče do današnjih iznimno osjetljivih senzora, umjetnost fotografije je napredovala sa napretkom tehnologije.

Ovdje je sedam fotografija koje ne bi bile moguće prije pet godina bez tehnološkog napretka.

  1. Michael Rubin (računalna fotografija)

michael-rubin-racunalna-fotografija-Light.co

Jedan od tehnoloških pomaka Light L16 fotoaparata je mogućnost promjene dubinske oštrine nakon što se snimili fotografiju. L16 snima do 10 fotografija za svaki pritisak na tipku okidača. Koristeći podatke i karte dubine kreirane za svaki optimizirani senzor i leću, područje i raspon fokusa se može odabrati tako da imate malu dubinsku oštrinu sa jakim bokehom za portrete ili veliku dubinsku oštrini za detaljne pejzaže.

Po prvi put, brzina okidanja i otvor blende su razdvojeni od snimke.

  1. Vincent Laforet (visoki ISO)

vincent-laforet-visoki-isoVincent Laforet

Sa starijom tehnologijom senzora i/ili filmom, ne biste mogli fotografirati 15-20 minuti nakon zalaska sunca iz helikoptera. Kombinacija vibracija i nedostatka svjetla zajedno sa bilo kojim senzorom starijim od 2 godine, uvelike bi otežala ako ne i onemogućila snimanje oštre fotografije. AIR se dogodio kao savršen spoj tehnologije i prilike.

Vizualni senzori su se približili mogućnostima ljudskog oka, a u nekim slučajevima, mogu vidjeti i bolje nego ljudsko oko. Ovakvi senzori u kombinaciji sa softverom poput Lightrooma imaju mogućnost prilagodbe najsvjetlijih i najtamnijih dijelova slike, pružajući time veći raspon boja i više nijansi.

  1. Mark Terrill (visoki ISO i autofokus)

mark-terrill-high-iso-autofokusAP Photo/Mark J. Terrill

Evolucija digitalne fotografije je započela sa Nikon/Kodak NC2000 fotoaparatima, u vremenu dok su se objektivi morali ručno fokusirati i najbolji iskoristivi ISO je bio 800, dok sada govorimo o „dostupnoj tami“ sa fotoaparatima koji imaju iskoristivi ISO u rasponu do 100,000 kao što ga ima Nikon D5.

Fotografi su nekad bili zadovoljni sa „dovoljno dobro za print“, a Nikon D5 danas ima spot fokus sa „3D praćenjem uz prepoznavanje lica“ gdje iako točka fokusa nije na licu subjekta, fotoaparat će ga pronaći.

Prije 5 godina u ovom pogledu najbolji fotoaparat je bio Nikon DS3 čiji je ISO raspon dosezao 12000. ISO raspon Nikona D5 je za 8 puta veći. D3S je bio odličan, ali sa D5 možete fotografirati sport pri većoj brzini okidanja što rezultira oštrijim slikama.

  1. Michael Clark (visoka brzina sinkronizacije)

michael-clark-visoka-brzina-sinkronizacijeMichael Clark

Ova fotografija ne bi postajala pred par godina. Iako se ne čini kao nešto posebno, uzmite u obzir da je ova fotografija nastala usred sunčanog popodneva. Pri snimanju su korištene samo dvije male bljeskalice od 400 Ws, jedna sa standardnim reflektorom, a druga sa softboxom srednje veličine.

Ono što je revolucionarno kod ove fotografije je nova Hi-Sync tehnologija od Elinchroma koja omogućava sinkronizaciju bljeskalice do 1/8000 s brzine okidanja, koja je prije toga nije bila moguća.

Za ovu fotografiju brzina od 1/250 sekunde je korištena za zamrzavanje pokreta i nadjačavanje dnevnog svjetla. Kao rezultat, nema zamućenja pokreta na subjektu, a fotografija izgleda kao da je snimljena tijekom noći umjesto usred dana. Jedino po čemu se to može razaznati je plavo nebo u gorenjem desnom uglu koje govori gledatelju da je ova snimka napravljena tijekom dana. Ova rastuća tehnologija bljeskalica, za one koji su je voljni istraživati, otvara potpuno novi svijet kreativnosti.

  1. Deci & Brideen Gallen (pixelstick)

Pixelstick light painting wedding photographySimple Tapestry

Progres tehnologije u fotografiji podiže ljestvicu mogućeg te nas prisiljava da postanemo još kreativniji sa ograničenim vremenom kojeg imamo. Pixelstick je jedna od posljednjih inovacija koja je pomogla da postanemo još kreativniji.

Prije pixelsticka, mogli ste raditi samo „tradicionalno“ bojanje svjetlom, koristeći LED svjetla i lampe, ali pixelstick je učinio stvaranje nečeg spektakularnog mnogo lakše. Moderna tehnologija može učiniti lake stvari još lakšima, ali ono najbolje što pruža je otvaranje novih kreativnih mogućnosti.

  1. Eric Cheng (dron)

Eric-Cheng-dronEric Cheng

Sa brzim razvojem tehnologije dronova odjednom možemo fotoaparat poslati u željenom smjeru na udaljenost veću od kilometra. Dronovi su uspješni zato jer mogu letjeti nisko i snimati široko. Fotografije snimljene dronovima izgledaju potpuno drukčije od onih snimljenih iz helikoptera, i kao bonus, nema opasnosti za ljude kada se približava opasnim mjestima poput vulkana.

U ovoj snimci, dva DJI drona lete iznad vulkana na udaljenosti većoj od jednog kilometra od fotografa. Korištena su dva drona, kako bi prvi dron koji leti iznad samog vulkana, uvijek bio u kadru drugog. Ne samo da je erupciju vulkana snimljena iz potpuno nove perspektive, nego je snimka prenesena uživo, preko satelita publici od 6 milijuna ljudi.

  1. Peter Eastway (100MP pozadina)

peter-eastway-100mp-pozadinaPeter Eastway

Na neki način, 100MP pozadina za Phase One fotoaparate je samo inkrementalno poboljšanje, a opet i veliki napredak. Inkrementalno je u smislu da promjena ide sa 80MP na 100MP, što je iznimno korisno ako planirate proizvoditi velike printeve, ali neće biti ni približno zanimljivo nekom tko se bavi web dizajnom.

Međutim, kada uzmete u obzir novu 100MP pozadinu u kombinaciji sa Phase One XF tijelom, možemo reći da je srednji format na novoj razini. Tome dodajte 16-bitne datoteke, veći dinamički raspon i veliki napredak u ISO performansama i odjednom imate mnogo više subjekata koje možete snimati. Ovo znači da imate veći opseg mogućnosti za snimanje zračnih fotografija, dugih ekspozicija, noćnih fotografija i kvalitetu slike koju morate vidjeti da bi povjerovali.

100MP pozadina ne može zamijeniti druge fotoaparate. Nema operativnu brzinu i raspon objektiva Canon EOS 5DSR-a ili malu veličinu i tražilo Fujifilm X-Pro2 fotoaparata. Kao i u vremenu filma, još uvijek treba izabrati pravi fotoaparat za posao, samo što sada postoji veći raspon fotoaparata za veći raspon poslova.