Mnogi digitalni fotoaparati danas nude opciju biranja između „standardnog“ ISO raspona i „proširenog“ ISO raspona fotoaparata. Ako ste fotograf amater, vjerojatno ćete biti zbunjeni ovim oznakama i njihovim značenjima, te se zapitati ima li razlike u tehnologiji ili je ovo smo marketinški trik. U ovom članku ćemo razmotriti razliku između „standardnog“ i „proširenog“ ISO raspona.

Prije objašnjavanja razlike između ova dva raspona, bitno je znati što ISO postavke nekog fotoaparata mijenjaju sa tehničkog aspekta. Kao što mnogi već znaju, povećavanjem ISO broja fotoaparat postaje osjetljiviji na svjetlo što mu omogućava snimanje u mračnijim uvjetima. ISO postavka je je jedna od bitnih stavki u ekspozicijskom trokutu, zajedno sa brzinom okidanja i otvorom blende.

Kada mijenjate ISO na svom digitalnom fotoaparatu vi zapravo prilagođavate jačinu signala, tj. mijenjate količinu analognog uvećanja koje se primjenjuje na očitavanje senzora. Svako očitavanje senzora može se do određene mjere povećati ili smanjiti na ovaj način. Ovaj raspon od najmanjeg do najvećeg broja, poznat je pod nazivom standardni raspon.

Što je onda prošireni ISO raspon? Jednostavno rečeno, prošireni ISO raspon „gura“ izvorni ISO raspon do maksimuma, a zatim i nekoliko stopa svjetla više uz pomoć softvera. Neki digitalni fotoaparati imaju mogućnost „povlačenja“ senzora na njegov minimalni izvorni ISO, i niže toga. Korištenje proširenog ISO-a je jednako unosu fotografija u Lightroom, te prilagođavanju njihove ekspozicije nekoliko stopa uz pomoć klizača.

Kao primjer možemo uzeti Fujifilm X100T; ovaj fotoaparat ima senzor sa „standardnom izlaznom osjetljivošću“ (standardnim ISO-om) od 200 do 6400 te „proširenu izlaznu osjetljivost“ (prošireni ISO) od 100, 12800, 25,600 i 51,200. Ako izaberemo ISO postavku od 51200, fotoaparat gura senzor do maksimuma od ISO 6400 te ga povećava za još tri stope uz pomoć softvera.

U konačnici, prošireni ISO raspon je gotovo u potpunosti stvar marketinga. ISO raspon od 51200 može zvučati jako impresivno, ali ako kupujete fotoaparat sa senzorom tolike osjetljivosti to je uvijek rezultat softvera. Činjenica je da su fotografije snimljene pri ovako visokom ISO-u toliko loše kvalitete da se prikazuju samo kao crno-bijele, zbog velike količine šuma na fotografijama u boji.

Kada bi prošireni ISO bio bitniji od promjene ekspozicije na fotografiji u post-produkciji? Možete primijetiti kako vaš fotoaparat jedino snima u proširenom rasponu kada radite sa JPEG formatom, ali ne i RAW, zbog toga što je RAW digitalni negativ sa minimalnom digitalnom obradom. Snimanje u proširenom ISO rasponu prisiljava fotoaparat da digitalno obradi fotografiju još i više, što može biti korisno fotografima koji se ne žele baviti RAW datotekama u post-produkciji. Ako snimate samo JPEG, prošireni ISO raspon može pomoći, ali to nije preporučeno zbog naglog pada kvalitete slike.