Gotovo svaku fotografiju nekog nebeskog tijela koje se možete sjetiti, vjerojatno je snimio Hubble svemirski teleskop, a Orlova maglica je jedan od najpoznatijih primjera.

Ono što možda ne znate je, da je ova spektakularna fotografija u boji zapravo crno-bijela snimka u originalu. NASA-ini stručnjaci su pokazali kako, u doslovnom smislu te riječi, bojaju svemir radeći na Hubbleovim crno-bijelim fotografijama.

Ova fotografija je toliko spektakularna da joj je NASA dala ime, referirajući se na zvjezdanu formaciju, skrivenu međuzvjezdanim plinom i prašinom, kao na „Stupove stvaranja“. Ali ova fotografija nije započela kao raznobojno remekdjelo koje vidite.

hubble-1-

Hubble teleskop snimi više fotografija nekog svemirskog tijela, u različitim valnim duljinama, koje se pojavljuju u privlačnim crno-bijelim tonovima. Stručnjaci tada koriste različite filtere u boji kako bi dobili konačan rezultat.

Zolt Levay, član Znanstvenog instituta za svemirske teleskope koji upravlja Hubble teleskopom, pokazao je kako se odvija transformacija ovih fotografija.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Crveni, zeleni i plavi filteri koji se koriste predstavljaju različite kemijske elemente koji su dio kemijskog sastava Orlove maglice. U ovom slučaju crvena boja predstavlja sumpor, zelena boja predstavlja kisik, dok plava boja predstavlja vodik. Razlog zašto Levay koristi ove boje je zato što svaki kemijski element sjaji u različitim valnim duljinama.

Nakon primjene svih filtera na fotografiju, završna fotografija u boji daje astronomima ideju gdje i koliko mnogo pojedinog kemijskog elementa ima u maglici.

hubble-2-

Za više primjera transformacije Hubbleovih fotografija provjerite Hubble Toolbox.