Jezero Narton na sjeveru Tanznije sadrži jako visoku koncentraciju minerala i soli. Nakon što životinje uginu u ovom jezeru, njihovi ostatci su očuvani zahvaljujući procesu kalcifikacije i sušenja, što rezultira okamenjenim „mumijama“ ptica i šišmiša.

Fotograf Nick Brandt je posjetio jezero te snimio cijelu seriju fotografija „mrtve prirode“ sa kalcificiranim ostatcima životinja kao subjektom. Cijela serija je prigodno nazvana „Okamenjena“.

Portretrianje uginulih životinja na mjestu gdje su provele čitav život je ono što me privuklo da snimim ovu seriju na jezeru Narton“ Brandt navodi. „Sasvim slučajno sam našao ove životinje tj. ostatke raznih ptica i šišmiša, nasukane na obali jezera.

Nitko ne zna kako su točno ove životinje uginule, ali jedna mogućnost navodi ekstremno reflektivnu površinu jezera, koja zbunjuje životinje koje lete, što ih navodi na sudaranje sa vodom (slično kako se druge ptice sudaraju sa reflektivnim staklenim prozorima na zgradama i neboderima).

Koncentracija minerala i soli u ovom jezeru je „tako velika da je ogulila tintu sa mojih kutija Kodak filma u roku od nekoliko sekundi“ navodi Brandt. „Uzeo sam ove životinje, te ih stavio u pozicije koje bi vjerovatno zauzele da su još žive, vračajući ih time ‘u život’ na neki način.

Okamenjena - serija fotografija mrtve prirode Okamenjena - serija fotografija mrtve prirode
Okamenjena - serija fotografija mrtve prirode Okamenjena - serija fotografija mrtve prirode

Više Bradndtovih radova možete pronaći na njegovim web stranicama.