Istraživači sa Sveučilišta Berkeley su pronašli novu i vrlo impresivnu metodu bojanja crno-bijelih fotografija koja zahtijeva vrlo malo inputa od korisnika.

nova-metoda-bojanja-crno-bijelih-fotografija-1Primjer bojanja fotografija Ansela Adamsa Autori: Richard Zhang, Phillip Isola, Alexei A. Efros

Cijelo istraživanje i sve detalje možete saznati ovdje, ali u osnovi istraživači su „istrenirali“  svoje algoritme na više od milijun slika, dajući im time prilično veliku bazu za izvlačenje referentnih podataka.

Cilj ovog softvera je dodavanje boje na najprirodniji mogući način, što je na nekim fotografijama lakše, a na drugima teže učiniti. U pravilu, što su referentni podatci relevantniji, rezultat bojanja je bolji.

Letimičnim pogledom ili gledanjem male fotografije, lako se zavarati. Detaljnijim pregledom uočiti ćete nedosljednosti i druge probleme poput čudnih rubova, neobičnih tonova ili boja koje jednostavno ne izgledaju prirodno.

nova-metoda-bojanja-crno-bijelih-fotografija-2Primjeri bojanja fotografija Hernija Cartier-Bressona Autori: Richard Zhang, Phillip Isola, Alexei A. Efros

Tehnologija bojanja crno-bijelih fotografija je mnogo napredovala i bit će zanimljivo promatrati njezin razvoju budućnosti.

Naslovna fotografija: Nekoliko primjera procesa bojanja Autori: Richard Zhang, Phillip Isola, Alexei A. Efros