Internet je pun slučajeva kršenja autorskih prava fotografa, ali za to postoji više različitih načina da fotografi uklone ukradene fotografije te natjeraju krivce da im plate. Ali što činiti ako vam fotografiju ukrade poznata teroristička organizacija?

U toj situaciji se našao fotograf Brian McCarty ranije ove godine. Poznat po svojim fotografijama koje uključuju dječje igračke, McCarty je saznao da je ISIS ukrao i prenamijenio jednu od njegovih fotografija za vlastitu propagandu.

Od 2012. godine, McCarty radi na projektu zvanom „Ratne igračke“. Svjedočanstava djece iz ratom i sukobima zahvaćenih zona McCarthy prenosi u fotografije uz pomoć dječjih igračaka.

2012. godine, u UNWRA školi u Gazi, McCarty je pronašao crtež djevojčice koja je bila u intenzivnom strahu od padajućih granata. McCarthy je rekreirao ilustraciju koristeći igračke nađene u gradu Gazi, u vrijeme operacije „Stup obrane“, dok su se napadi raketama mogli čuti u pozadini.

Ta fotografija se pojavila na bezbroj online medija te je u jednom trenutku zapela za oko ISIS-u. McCarthy je to otkrio ranije ove godine kada je dobio poziv da bude beta tester za Pixy, servis koji pomaže u obrani od krađe fotografija i u potrazi za ukradenim fotografijama.

Što-bi-vi-napravili-da-ISIS-ukrade-vašu-fotografiju-0McCarthyjeva originalna fotografija / ISIS-ova izmjenjena fotografija

„Fotografija je prisvojena i izmijenjena. Ono što se odmah može uočiti je religiozna ikonografija koja je zamijenila igračku Pepeljuge“ navodi McCarty. Ova fotografija se dijeli online pod nazivom „Križari pod granatama“.

„Rad na projektu „Ratne igračke“ mi je priuštio mnogo nadrealnih iskustava, ali ovo je jedna nova razina. Bio je to težak udarac kad sam vidio koliko su moje namjere sa ovim projektom užasno izokrenute. Fotografija nevinog djeteta sa jako realnim strahom od rata je pretvorena u nešto što promovira upravo rat, ili u najmanju ruku ideologiju kojoj je rat i ubijanje nevinih jedan od središnjih postulata.“

Iako se McCarty uspješno borio protiv kršenja svojih autorskih prava u prošlosti, ne može mnogo toga napraviti sa krađom od strane ISIS-a. Pixy je u McCarthyjevo ime poslao DMCA zahtjeve za uklanjanjem sporne fotografije sa web stranica poput Twittera i Blogspota, ali ništa više od toga nije moguće napraviti.

„Sa očitom štetom učinjenom ovom fotografu, te uz procijenjenu neto vrijednost od 2 milijarde dolara, ISIS je zasigurno u poziciji da ponudi kompenzaciju“, navodi Pixy u svom članku o navedenom slučaju. „Koliko god ovo kršenje autorovih prava bilo nečuveno, ni Pixy ni autor fotografije ne mogu primiti novac od terorističke grupacije. Krađa fotografija je zanemariv prijestup u usporedbi sa drugim zločinima ISIS-a. Svaki pravni postupak bio bi samo simboličke naravi.“

„Koliko god je pogrešno upotrebljavati nečiji rad na ovakav način, moram se nasmijati onome tko je to učinio jer zamjenom igračke za religijsku ikonografiju, izjednačili su svoja vjerovanja sa tom igračkom“ kaže McCarty.