CFA udruženje (CompactFlash Association objavilo je da radi na novoj seriji memorijskih kartica koje mogu pružiti teoretsku brzinu prijenosa podataka do 8 GB/s. Iako još uvijek u početnim stadijima razvoja, CFexpress serija memorijskih kartica, bit će dostupna u varijacijama koje će omogućiti korištenje u cijelom nizu uređaja, ali će imati isto fizičko sučelje te memorijski protokol.

CFA udruženje navodi kako će kartica biti odličan alat za profesionalne fotografe i snimatelje kao i za osobna računala, servere te primjenu u industriji.

CFexpress kartice će imati varirajući broj poveznica koje će određivati njihovu brzinu prijenosa podataka. Te poveznice se baziraju na trećoj generaciji PCIE sučelja čije teoretske brzine dosežu 1 GB/s po poveznici, a nove kartice bi trebale imati do 8 takvih poveznica.

Za usporedbu, najbrža CF kartica trenutno je Lexar 3600x CFast 2.0 čija je maksimalna brzina 540 MB/s. Čak i prva generacija CFexpress kartica bit će nekoliko puta brža sa teoretskom brzinom od 2 do 4 GB/s.

CFA udruženje navodi da je potreba za takvim brzinama potaknuta povećanim brojem 4K kamera i fotoaparata, te da 4K raw snimke zahtijevaju veće brzine prijenosa od trenutno dostupnih.

Nema naznaka kada bi ove kartice mogle biti dostupne za kupnju na tržištu, a više informacija o CFexpress karticama možete saznati na službenim stranicama CFA udruženja.