iMac je sa svojim 27-inčnim zaslonom visoke rezolucije te minimalističkim dizajnom već dugo omiljen alat za mnoge kreativce – ako ne u studiju, onda kao kućno računalo. Microsoftov inovativni Surface Studio želi to promijeniti.

Slogan „Pretvorite svoje računalo u studio“ savršeno opisuje što Microsoft želi postići ovim uređajem. Uz rezoluciju od 4500×3000, sa omjerom 3:2, prikazom od 13,5 milijuna piksela te površinom od 28 inča ovo je ujedno i najtanji touchscreen LCD zaslon na svijetu.

TrueColor tehnologija osigurava najprecizniju moguću reprodukciju boja i mogućnost prebacivanja iz jednog prostora boja (colorspace) u drugi, pa tako u svakom trenu možete vidjeti kako će fotografija izgledati korisnicima koji koriste drugi colorspace. Gamut boja ovog zaslona doseže i DCI-P3 (koji je 25% veći od sRGB-a), što svakako pomaže fotografima koji obrađuju i printaju fotografije.

LCD zaslon uz multi-touch opciju pruža i mogućnost crtanja direktno na zaslon sa Surface Pen olovkom. Jednostavnim guranjem zaslona, možete prilagoditi položaj monitora, sve do nagiba od 20° te ga koristiti kao površinu za crtanje.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Kao dodatak sveukupnoj funkcionalnosti tu je Surface Dial „pak“ koji radi sa bilo kojim Surface uređajem preko Bluetootha. Surface Dial radi na samom zaslonu ili na nekoj drugoj površini, te omogućava prebacivanje između značajki poput veličine kista, boje ili čak jačine zvuka, ovisno o aplikaciji koju koristite.

Brojne aplikacije na predstavljanju, kao što su Paint 3D i Sketchable, podržavat će korištenje Surface Diala te Surface Pena, a očekuje se da će kreativne aplikacije poput Adobe Creative Suitea uskoro pružati istu mogućnost. Razlog tome je činjenica što Microsoft teži tome da svojim korisnicima osigura dosljedno korisničko iskustvo na svim svojim uređajima.

Je li iMac zbilja ugrožen?

Uspoređujući značajke, iMac se definitivno može natjecati sa Surface Studiom: ima širi zaslon, veću rezoluciju i PPI, a manju cijenu. Ipak, Microsoft može ponuditi funkcionalnost vrijednu stotine, ako ne i tisuće dolara koje iMac korisnici potroše u dodatcima (npr., Wacom tablet, Apple olovka, i sl.)

Surface Studio PC je dostupan za prednarudžbu od jučer i to u tri različite konfiguracije, gdje najjeftinija ima cijenu od 3.000 dolara. Kako biste saznali više o ovom inovativnom all-in-one desktop računalu otiđite do Microsoftovog Windows websitea.

windows-surface-studio