Dobre vijesti za fotografe u Europi – zakon koji je trebao ograničiti fotografske slobode nije prošao glasovanje u Europskom parlamentu. Velika većina europarlamentaraca je glasala protiv kontroverznog zakona o zaštiti autorskih prava koji sadrži amandman kojim se uvelike ograničava slobode panorame tj. mogućnost fotografiranja zgrada i skulptura koje se nalaze na javnim površinama.

Samo 40 od 751 eurozastupnika je glasovalo za prijedlog zakona jučer u Strasbourgu, Francuska. Ovo glasovanje se desilo nakon što je više od 550,000 ljudi potpisalo peticiju na Change.org kojom izražavaju svoje negodovanje ovim zakonom.

Nizozemska europarlamentarka Marietje Schaake potvrđuje da je ključni paragraf uklonjen kako bi se očuvala sloboda panorame. U isto vrijeme, amandman kojim se pokušalo proširiti slobodu panorame na sve EU članice nije prošao glasovanje, što znači da će neke EU članice još uvijek biti u mogućnosti ograničiti korištenje fotografija koje prikazuju strukture pod zaštitom autorskih prava, a koje se nalaze na javnim površinama.

Na svojim web stranicama Njemačka eurozastupnica Julia Reda navodi kako ove vijesti znače da će „većina Europljana i dalje će moći postavljati selfieje online i pregledavati fotografije poznatih građevina na Wikipediji neopterećene autorskim pravima.“

Sada se moramo nastaviti boriti za proširenje važnih izuzeća od autorskih prava kao što je ovo u na sve zemlje članice“, piše Reda.

sloboda_panorame_0

Naslovna fotografija: Tower Bridge u zoru  Izvor: Wikimedia Commons