Lightroom Dashboard je nova aplikacija za internet preglednike koja vizualizira podatke iz Lightroom kataloga kako bi predočila zanimljive detalje o osobnim fotografskim navikama. Kako bi počeli koristiti ovu uslugu sve što trebate napraviti je drag-and-drop vašeg kataloga u internet preglednik.

Vaš katalog se očitava u internet pregledniku bez prijenosa na ikakav server. Također, ova aplikacija je potpuno besplatna i nema potrebe za instalacijom softvera ili plugina.

Jednom kad Lightroom Dashboard prouči podatke iz vašeg Lightroom kataloga, on ih pretvara u korisne informacije i grafove. Ako želite vidjeti kako Lightroom Dashboard funkcionira, postoji i Demo Dashboard koje možete isprobati bez korištenja vlastitog Lightroom kataloga.

Prva stvar koju ćete vidjeti je prosječan broj fotografija po mjesecima:

lightroom-dashboard-1

Nakon toga i još mnogo informacija o načinu korištenju vašeg fotoaparata:

lightroom-dashboard-2
lightroom-dashboard-3
lightroom-dashboard-4

Lightroom Dashboard je „koristan alat koji može pomoći u pri izboru i odluci o kupnji nove fotoopreme“, navodi fotograf i developer Cheyene Wallace. „Objavio sam aplikaciju prije samo nekoliko dana i napravit ću izmjene ako korisnici zatraže dodatne značajke.“

Kako bi započeli sa korištenjem, otiđite do Lighroom Dashboard web stranica sa vašim katalogom.