Dronovi sa kamerama su pružili gotovo bezbroj mogućnosti za fotografe koji traže način za snimanje zračnih fotografija, ali meteorski rast popularnosti dronova je otvorio Pandorinu kutiju. Uz nagli razvoj industrije dronova, počela se razvijati i industrija “protudronovskih” sustava za obranu.

Nove tehnologije su razvijene kako bi dronove držale podalje od područja u kojima ne bi smjeli biti i kako ne bi radili stvari koje ne smiju.

Samo prošlog tjedna, tijekom devastirajućih požara u južnoj Kaliforniji, dronovi su sprječavali vatrogasne avione u obavljanju poslova gašenja i spašavanja. Kao odgovor, senatori navedene savezne države su donijeli zakon po kojemu vatrogasci imaju dozvolu oboriti dronove koji ometaju.

Ovo je samo jedan primjer situacije u kojoj vlasti žele imati kontrolu nad letom dronova. Drugi primjer bi bio let oružanih dronova.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Osamnaestogodišnjak koji je ranije ovog mjeseca objavio video na YouTubeu u kojem dron puca iz pištolja trenutno je pod istragom. Dok se broj ovakvih incidenata gomila, industrija protudronovskih sustava bi mogla doživjeti nagli rast. Wall Street Journal navodi kako priličan broj tvrtki radi na različitim rješenjima za “neutraliziranje” dronova u letu.

Neki od tih sustava koriste blokiranje radio frekvencije kako bi omeli ili u potpunosti onemogućili komuniciranje dronu, što bi ga prisililo za slijetanje ili promjenu smjera. Britanska tvrtka Blighter Surveillance pruža ovu vrstu tehnologije u milijun dolara vrijednom sustavu zvanom AUDS (sustav za obranu od bespilotnih letjelica).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Drugi uređaji koriste visokoenergetske lasere kako bi oborili dronove sa udaljenosti od nekoliko stotina metara. Jedan takav uređaj razvija grupa europskih tvrtki, koji navodno koristi najobičniji teleobjektiv kako bi zapazio metu. Pri posljednjem testu uspješno je uništio leteći dron sa udaljenosti od 500 m.

Ovi protudronovski sustavi su samo jedan od načina rješavanja sigurnosnih problema uzrokovanih dronovima. Potaknuti nedavnim događajima, neki proizvođači poput DJI-a su počeli ugrađivati „zone zabrane leta“ direktno u firmware drona. Da budemo precizniji, i do sada su proizvođači ugrađivali zone zabrane leta u firmwareove, ali sada se broj tih zona znatno povećava.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li vlade prisiliti proizvođače da ugrade dodatne sigurnosne mjere u same dronove – poput prekidača za isključivanje ili mogućnosti da netko drugi preuzme kontrolu.