Jedno od najčešćih pitanja fotografa početnika je „koji program koristiti za obradu fotografija?“. Postoji mnogo besplatnih opcija poput iPhotoa, Picasse, GIMP-a i komercijalnih programa poput AfterShot Proa ili Pixelmatora, ali najpopularniji programi su ipak Photoshop i Lightroom. Ovo pitanje je uglavnom popraćeno drugim pitanjem: „Koja je razlika između Photoshopa i Lightrooma?“. Dok oba programa imaju mnogo sličnosti i mnogo korisnika, razlikuju se u nekim bitnim stvarima. Razumijevanje njihovih sličnosti i razlika pomoći će vam u donošenju informirane odluke o izboru između ta dva softvera.

Sličnosti

U svojoj biti oba programa rade istu stvar, a to je obrada fotografija. Način na koje obavljaju ta dva zadatka je prilično različit, kao i način na koji ih koristite, ali ako jednostavno tražite softver koji će vam omogućiti izmjenu, podešavanje i poboljšanje fotografija bilo koji od njih će biti dovoljno dobar. I Photoshop i Lightroom podržavaju broje vrste datoteka kao što su: JPG, PNG, TIFF i možda najpopularnije – RAW datoteke. Možete očekivati slične kontrole i opcije u oba programa, kada koristite alate poput prilagodbe zasićenosti boja, rada sa krivuljama i korekcije distorzija.

Oba programa koriste i opsežan set alata za obradu i manipulaciju fotografijama što omogućava sve od osnovnih izmjena poput croppanja i prilagođavanja ekspozicije, do naprednijih izmjena poput rada sa kistovima i filterima. Možete pronaći i različite efekte koji se mogu odmah primijeniti na fotografiju, poput pretvaranja fotografije u boji u crno-bijelu fotografiju. Oba softvera su snažni programi za obradu slika, ali kako biste bolje razumjeli koji je pravi izbor za vas, navest ćemo i njihove razlike.

1. Rukovanje datotekama

Jedna od načina po kojima se Lightroom bitno razlikuje od Photoshopa je u tome da se sve izmjene koje napravite na fotografijama čuvaju u odvojenoj datoteci .xmp ekstenzije ili u samoj bazi podataka u Lightroomovom katalogu (ovisno o tome koju opciju spremanja promjena korisnik odabere). Kada primijenite neke od izmjena poput raznih filtera, izmjene svjetline, kontrasta ili boja, Lightroom o napravljenoj izmjeni čuva odvojeni zapis dok originalna fotografija ostaje netaknuta. Ova tehnika se zove nedestruktivna obrada, i ona je čista suprotnost od onoga što Photoshop radi (napomena: i Photoshop obrada može biti nedestruktivna ako ćete svaku izmjenu na fotografiji raditi u zasebnom layeru, ali o tome će više riječi biti u drugom dijelu teksta).

S obzirom na to da originalna fotografija ostaje netaknuta, uvijek se možete vratiti i napraviti naknadne promjene. Promjene koje napravite u Lightroomu su zapravo instrukcije kako obraditi neku fotografiju, na isti način na koji je recept set instrukcija kako pripremiti neko jelo. Nakon što završite sa izmjenama na fotografiji u Lightroomu, ona mora biti exportana i tada se može dijeliti, objaviti na internetu ili printati. Još jedna prednost ovakvog pristupa leži u činjenici da je Lightroom Catalog priličnom malen, i ne zauzima više od nekoliko stotina megabajta na vašem HDD-u, čak i kada imate nekoliko tisuća fotografija u Lightroomu.

Photoshop radi stvari prilično drukčije. Kada obrađujete fotografije JPG, PNG ili RAW formata u Photoshopu izmjene uvijek radite na originalnoj datoteci, osim ako ne sačuvate kopiju kao PSD datoteku, koja često zauzima nekoliko desetaka megabajta. Ova PSD datoteka sadrži sve promjene napravljene na nekoj fotografiji, ali kako bi ju mogli dijeliti morate fotografiju sačuvati u JPG, PNG ili nekom drugom prikladnom formatu. Ako u Photoshopu želite raditi nedestruktivnu obradu, imati ćete tri različite datoteke: original iz fotoaparata, PSD verziju te posljednju kopiju dobivenu iz PSD-a koja je sačuvana u PNG ili JPG formatu.

Iako ova dva procesa izgledaju slično na površini, imaju jednu bitnu razliku – u Lightroomu promjene na svim fotografijama se spremaju u jednu, relativno malenu datoteku, dok se u Photoshopu promjene čuvaju u zasebnim datotekama za svaku pojedinačnu fotografiju. Ovaj postupak zauzima mnogo više prostora na vašem HDD-u, a ujedno stvara više verzija jedne fotografije. Vjerojatno se pitate zašto bi itko izabrao Photoshop naspram Lightrooma? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, a to su snaga i mogućnosti.

2. Alati

Prije skoro jednog desetljeća Adobe je shvatio da nisu svima potrebne sve mogućnosti Photoshopa, posebno fotografima koji imaju stotine fotografija koje treba brzo obraditi. Sa generacijom digitalnih fotografa zahtjevi su se primarno sveli na osnovne alate za obradu u jednom paketu koji je jednostavan za korištenje. Rezultat toga je Lightroom.

Photoshop sadrži brojne filtere, kistove i ostale alate koji omogućavaju cijeli niz promjena. Ali i više od toga, Photoshop omogućava izradu različitih layera na kojima se rade promjene. Nije neuobičajeno da se koristi i po desetak layera za obradu fotografija. Za razliku od Photoshopa, Lightroom radi u linearnom modu bez layera, sa manje alata i sa mnogo manje fleksibilnosti. Oba programa sadrže history panel koji omogućava brz pregled i poništavanje napravljenih promjena, ali rad sa layerima daje neusporedivo više kontrole nad tim kako će izgledati vaša fotografija.

Kao primjer možemo uzeti dodavanje efekta vinjetiranja na fotografiju. U Lightroomu on se primjenjuje jednostavnim klikom na navedu opciju, uz promjenu nekih osnovni parametara kao što je količina, oblik i gradacija. To je brz proces bez meteža koji je jako koristan u najrazličitijim situacijama.

Kada radite istu stvar u Photoshopu, morate dodati posebni layer koji se zove adjustment layer, poput Levela. Prilagodbom Levela potamnili bi najsvjetlije dijelove i cijelu fotografiju, a potom biste dodali layer mask kako bi zatamnili samo vanjski rub. Uz to, mogli biste promijeniti i prozirnost kako bi efekt bio blaži ili dodati Dodge and Burn layer, a sve to je samo početak. Dok se svi ovi dodatni koraci mogu činiti kompliciranima, što prije savladate Photoshop, vaša kontrola nad izgledom fotografijama bit će veća.

Sa svim ovim opcijama i značajkama (uključujući poodršku za tekst, 3D grafiku, pa i video) Photoshop je idealan za svaki način obrade slike, dok je Lightroom je zapravo pojednostavljena verzija Photoshopa koja sadrži alate koje fotografi najviše koriste.

3. Tijek rada

Ako stavimo značajke i opcije na stranu, prednost koju Lightroom ima nad Photoshopom je sveobuhvatni način rada. S obzirom da je dizajniran kako bi zadovoljio potrebe fotografa, bavi se svime, od importanja fotografija sa memorijske kartice do obrade, organiziranja, dijeljenja i printanja fotografija. Lightroom ima podršku za ključne riječi i virtualne mape koji pomažu u praćenju vaših fotografija, a možete ih koristiti i za izradu slideshowa ili fotoknjige. Mnogi fotografi, čak i profesionalci, mogu raditi mjesecima bez Photoshopa, zato što Lightroom brine o svim njihovim potrebama.

Na drugom kraju spektra je Photoshop koji neće prebaciti vaše datoteke, neće organizirati slike i zasigurno vam neće pomoći u izradi slideshowa ili fotoknjige. Ali opet, sve ovisi o tome koje ste prednosti i mane voljni prihvatiti. Ništa se ne može približiti Photoshopu po mogućnostima i snazi. Možete koristiti i Adobe Bridge koji će se pobrinuti o importanju fotografija i organizaciji digitalnih medija na vašem računalu, koji kad je uparen sa Photoshopom, pruža tijek rada donekle sličan Lightroomu.

Koji je pravi program za vas?

Čitajući ovaj članak sigurno ste došli do zaključka da odgovor na ovo pitanje možete dati samo vi. Do sada je to značilo potrošnju od cca 1,000 kn na Lightroom ili nekoliko puta više na Phtoshop. Danas imate mogućnost pristupa Creative Cloudu i možete imati ove programe za otprilike 150 kn mjesečno. Ako vam se ne sviđa ideja pretplate na softver, još uvijek možete kupiti samostalnu verziju Lightrooma.

Ovaj članak bi mogao biti prilično duži, jer se na mnogo načina čini da smo tek zagrebli površinu, ali se nadamo da nakon čitanja ovog članka imate bolji uvid u sličnosti i razlike između Lightrooma i Photoshopa.