Mnogi od nas su do sada vidjeli brojne fotografije poznatih umjetničkih slika, te ih na neki način „iskusili“. Međutim, takvo iskustvo promatranja umjetničke slike se ne može usporediti sa gledanjem samog platna iz neposredne blizine, koje otkriva brojne detalje kao što su tekstura i potez kista koji se ne mogu vidjeti iz obične fotografije.

Kroz posljednjih nekoliko godina, Google radi na projektu koji koristi robotiziranu kameru i specijalizirani gigapikselni softver kako bi dokumentirao poznata umjetnička djela sa mukotrpnom preciznošću usmjerenom i na najmanji detalj.

google art projektVincent Van Gogh – Portret Armanda Roulina – 50%-tno uvećanje

Google Art kamera se kalibrira, nakon čega se pomiče unutar zadane površine i automatski snima close-up fotografije sekcija umjetničkog platna, koristeći laser i sonar kako bi precizno prilagodila fokus. Ove fotografirane sekcije se kasnije spajaju u jedinstvenu fotografiju koristeći softver, čiji je rezultat masivna datoteka sa rezolucijom u gigapikselima koju možete vidjeti na internetu. Moguće uvećanje doseže gotovo neslućene razmjere, a detalje koje možete vidjeti možda bi propustili čak i da stoji točno ispred samog platna.

google art projektVincent Van Gogh – Portret Armanda Roulina – maksimalno uvećanje

Već sada možete vidjeti razmjerno veliku kolekciju umjetničkih djela na Google Cultural Institute web-stranicama, na koje je nedavno dodano više od 1.000 umjetničkih djela velikih majstora poput Moneta, Van Gogha, ali i mnogih drugih.

Projekt je još uvijek u tijeku, a Google je izradio još 20 robotiziranih kamera koje besplatno šalje muzejima diljem svijeta kako bi digitalizirali svoje umjetnine i dokumente. Ovo je i odličan način da se prati stanje umjetničkih slika, posebno ako uzmemo u obzir njihovu starost.

 Google Art kamera