Ako ste fotografski početnik bit ćete ugodno iznenađeni da ovih šest značajki možete pronaći u izborniku svog fotoaparata. Dok se svaka od ovih značajki može koristiti za dobivanje rezultata profesionalne kvalitete za njihovo korištenje nije potrebno veliko iskustvo. Najbolje od svega je što se ove značajke mogu naći na gotovo svakom fotoaparatu. Sa mogućnošću preuzimanja potpune kontrole nad fotoaparatom, veće su šanse da dobijete kvalitetnu fotografiju.

1. Kompenzacija ekspozicije

Pop-up bljeskalice nemaju dobru reputaciju, ali su zapravo jako koristan alat kada se ispravno koriste. Često proizvode previše svjetla što rezultira svijetlim fotografijama na kojima boje djeluju isprano. Trik je u tome da se prilagodi kompenzacija ekspozicije kako bi se smanjila količina svjetla. Za početak kompenzaciju ekspozicije smanjite na -2, što će pružiti mekoću vašim fotografijama i učiniti ih oku ugodnijima. Ako je potrebno, količinu svjetla možete dodatno reducirati na -3. Iako su situacije koje iziskuju pojačani intenzitet bljeska rijetke, i ta je opcija na raspolaganju. Samo zapamtite, bljeskalica je namijenjena za omekšavanju sjena, ali ne i njihovu eliminaciju.

2. 2 second timer

Ova rijetko korištena značajka otvara brojne kreativne mogućnosti. Tipičnu se nalazi u „drive“ izborniku zajedno sa single shot, multi-shot te burst načinom rada. Ako niste u mogućnosti koristiti stativ, ova značajka vam omogućava da snimate oštre fotografije, čak i sa dugom ekspozicijom.

Odaberite 2 second timer i naslonite fotoaparat na sjedalicu, pod ili neku drugu ravnu površinu. Kada pritisnete okidač, fotoaparat će se pomaknuti, ali to nije razlog za brigu jer imate još dvije sekunde da se fotoaparat potpuno umiri prije samog okidanja. Ovo je jako korisna značajka i za stative koji nisu stabilni koliko bi trebali biti.

3. Histogram

Histogram je vizualni cheat sheet za fotografiranje svijetlih tonova. Ono što želite je da distribucija podataka na desnoj strani histogrma budu što bliže desnom rubu. Ovo znači da je vaša ekspozicija dobra te da boje nisu sivkaste. Kada mijenjate ekspoziciju i povećavate količinu svjetla koja ulazi u fotoaparat, distribucija podataka na histogramu će se pomicati sve više u desno. Mijenjajte svoje postavke sve dok podatci nisu na minimalnoj udaljenosti od desnog ruba, jer time maksimizirate dinamički raspon koji vaš fotoaparat može uhvatiti.

U trenutku kad graf dotakne desni rub histograma, dio slike postaje preeksponiran. To znači da se gubi svaki detalj u najsvjetlijim dijelovima slike, što ne može ispraviti ni najsofisticiraniji softver. Dok je ova informacija korisna, ne govori vam u kojem dijelu se slike se nalazi preeksponirani dio. Ovdje „highlight alert“ postaje jako korisna značajka.

4. Highlight alert

U mnogim fotoaparatima ova značajka je isključena, tako da ju morate uključiti u izborniku. Jednom kad je uključena, precizno pokazuje dio slike koji je preeksponiran. Zahvaljujući ovoj značajki, možete napraviti brzu prilagodbu ekspozicije kako bi eliminirali neželjeno područje. Sa ovim vaša ekspozicija će biti konzistentna bez „izgorenih“ područja i manje vremena ćete potrošiti obrađujući fotografije kako bi popraviti problem koji se lako može spriječiti.

5. Pregled uživo

Ako ste ikada noću imali problem sa auto fokusom, ili ste željeli raditi preciznije macro fotografije, preged uživo će biti vaša omiljena značajka. Zahvaljujući pregledu uživo moći ćete uvećati sitne detalje za 5 ili 10 puta. Ovaj ekstremni close-up pruža mogućnost preciznog mikro fokusa na ono što smatrate najbitnijim u kadru. Zapamtite, uvećanje na vašem LCD zaslonu ne odražava žarišnu duljinu vašeg objektiva. Nivo preciznosti ove značajke će vas ugodno iznenaditi jer kada pritisnete okidač, cijeli kadar će biti uhvaćen sa oštrim detaljima. Za potpunu kontrolu koristite ručni fokus i stabilni stativ.

Pregled uživo se ne koristi samo za fokusiranje, nego i za kompoziciju. Snimanje na razini tla može biti pravi izazov. Sa živom slikom na LCD-u nema razloga da istežete vrat do tražila. Ista stvar se može primijeniti kada ste u gužvi i morate podići fotoaparat iznad glave. Umjesto da fotografirate „na slijepo“, koristite ovu značajku kako biste postigli bolju kompoziciju.

6. Jedna AF točka

Dozvoljavati fotoaparatu da sam bira točku fokusa je jedan od glavnih uzroka mutnih slika. Naravno, ovo ne znači da ne smijete koristiti auto fokus, ali najbolji rezultati se postižu kada ručno namještate točku auto fokusa. U protivnom, fotoaparat može izabrati pogrešno, ostavljajući subjekt fotografiranja van fokusa. Dok neki fotoaparati imaju opciju klastera auto fokusnih točaka, jednostavniji pristup će ići u vašu korist, jer namještanjem jedinstvene točke auto fokusa eliminirate pogađanje.

Ako koristite jednu od značajki za koju smatrate da nedostaje u ovom popisu, podijelite to u komentarima.