Canon je danas prvi put predstavio dugo očekivani EOS 5D Mark IV, najnoviji dodatak legendarnoj liniji EOS 5D namijenjenoj fotografima koji žele zabilježiti savršenu fotografiju. Poznata po tome da omogućuje korisnicima da ispričaju priče koje se jednostavno moraju ispričati, serija EOS 5D poslužila je za snimanje brojnih najvažnijih trenutaka u svjetskoj povijesti.

Ovaj je fotoaparat nasljednik modela EOS 5D Mark III i konstruiran je na temelju povratnih informacija od fotografskih zajednica iz prve ruke kako bi se stvorio najsvestraniji model EOS dosad. Dolazi s 30,4-megapikselnim CMOS senzorom sa širokim rasponom ekspozicije, vrlo brzim snimanjem od 7 sličica u sekundi (fps), internim snimanjem 4K filmova i ugrađenim Wi-Fijem i GPS-om, pa ovaj fotoaparat spaja brzinu i razlučivost s izvrsnim sposobnostima snimanja u uvjetima slabog svjetla i funkcionalnostima vezanim uz filmove. EOS 5D Mark IV uz to je prvi EOS fotoaparat koji koristi inovativni datotečni format

Dual Pixel RAW, omogućujući fotografima da detaljno podese slike u postprodukciji prilagođavajući ili ispravljajući točku oštrine, pomičući bokeh prednjeg plana ili smanjujući ghosting na slici.

Canon je danas predstavio i dva nova visokoperformansna objektiva iz serije L, EF 24-105mm f/4L IS II USM i EF 16-35mm f/2.8L III USM, koji će funkcionirati usporedo s fotoaparatom.

Vrag čuči u detaljima

EOS 5D Mark IV krasi Canonov posve novi 30,4-megapikselni CMOS senzor punog kadra koji stvara slike prepune detalja, čak i kod najsvjetlijih dijelova i najtamnijih sjena. Uz ISO raspona 100 – 32000, proširivo s 50 do 102400, slike se mogu snimati u najrazličitijim osvjetljenjima. Poboljšan algoritam za obradu šuma dodatno unaprjeđuje snimanje u uvjetima slabe osvijetljenosti, što je savršeno za fotoreportere koji moraju snimiti ključne događaje bez obzira u kakvim se uvjetima odvijali.

Uz EOS 5D Mark IV i njegov sustav širokog retikularnog automatskog fokusa sa 61 točkom praćenje lica i boja objekata koji se brzo kreću jednostavna je zadaća. Automatski fokus sa 61 točkom / 41 sjecištem pokriva prošireno područje senzora i nudi mogućnost fokusiranja čak i pod mjesečinom na EV-3 putem načina snimanja preko tražila ili EV-4 u načinu rada Live View. EOS 5D Mark IV omogućuje korištenje proširenja sa svim telefoto objektivima za f/8 autofokus sa svom 61 točkom, uključujući 21 sjecište za još veću preciznost. 3,2-inčni LCD visoke razlučivosti čijim se svim izbornicima rukuje putem dodira uparen je s novim gumbom za autofokus „Area Selection“ (Odabir područja) koji omogućuje brz odabir točke autofokusa. Fotoaparat nudi i napredni senzor 150K RGB+IR za mjerenje sa zasebnim procesorom DIGIC 6 za precizne ekspozicije te otkrivanje i praćenje objekta.

Potreba za brzinom

Tehnologije očitanja velike brzine i procesor DIGIC 6+ čine da je EOS 5D Mark IV stvoren da reagira u trenu i nikad ne promaši snimku, odnosno da možete snimati 7 sličica u sekundi u punoj razlučivosti s potpunim AF / AE praćenjem. Uz snimanje do 21 RAW slike ili neograničenog broja JPEG-ova u jednom nizu snimaka uvijek ćete biti spremni za sljedeću sličicu.

Kad je nužna diskrecija, npr. prilikom snimanja prijelomnih vijesti ili životinja u njihovu prirodnom staništu, fotoaparat nudi načine rada „Silent Single“ (Tiha jedna snimka) i „Silent Continuous“ (Tihih više snimaka) koje omogućuju snimanje uz minimalnu buku.

Uskočite u izradu 4K filmova

Uz EOS 5D Mark IV snimanje 4K filmova dostupno je svima koji žele koristiti snagu videozapisa da bi pokazali širu sliku. Kao pravi doista svestran fotoaparat on nudi snimanje DCI 4K (4096 x 2160) pri 30/25/24 sličica u sekundi i mogućnost vađenja JPEG slika razlučivosti 8,8 megapiksela iz 4K videozapisa, pa je izvrstan za sve koji žele jednostavno prijeći s videozapisa na fotografije.

Stvaranje kvalitetnih snimki nikad nije bilo važnije jer servisi za streaming sve češće zahtijevaju da se sadržaji snimaju korištenjem najnovijih dostupnih tehnologija. EOS 5D Mark IV donosi taj napredak u obliku video DSLR-a s internim 4K snimanjem, 120p HD-om, Dual Pixel CMOS autofokusom, filmom s vremenskim protokom i novim načinom rada HDR filma.

Poboljšana operabilnost i mogućnosti povezivanja

EOS 5D Mark IV donosi cijeli niz novih i profinjenih značajki koje je zahtijevala Canonova zajednica profesionalaca, pa nudi nenadmašnu fleksibilnost kad se radi o povezivanju. Ugrađeni Wi-Fi omogućuje daljinsko upravljanje i siguran prijenos datoteka (FTPS/FTP) putem pametnih uređaja pomoću aplikacije Canon Camera Connect, a NFC omogućuje trenutačno povezivanje kompatibilnih uređaja. GPS geotagira svaku sliku u EXIF podacima uz automatska ažuriranja vremena koja pomažu u upravljanju slikama, dok se automatski ugrađuju IPTC metapodaci, npr. pojedinosti sa snimanja.

Unaprijeđena otpornost na vlagu i prašinu čini ovaj fotoaparat savršenim za fotografe putnike ili fotoreportere koji rade na zahtjevnim terenima.

Otvaranje novih vidika uz nenadmašnu kvalitetu slika

EF-24-105-mm-F4-L-IS-II
EF 24-105 mm f/4 L IS II
Canon je poznat po najvećem sustavu objektiva na svijetu, a danas tom nevjerojatnom portfelju dodaje EF 24-105 mm f/4L IS II USM i EF 16-35 mm f/2.8L III USM. Doista prilagodljiv i trajan objektiv za svakodnevnu upotrebu EF 24-105 mm f/4L IS II USM savršen je alat za svakog fotografa koji želi postići visoku oštrinu od ruba do ruba u cijelom rasponu zuma.
Žarišna daljina od 24-105 mm i f/4 blenda savršeni su za razne scene, objekte i svjetlosne uvjete, dok poboljšan IS s 4 postavke i novi EDM za dizajn videozapisa nude tiho podešavanje otvora blende tijekom snimanja filma.
Za snimanje slika iznimno visoke kvalitete kojima se nastoji zadiviti Canon s ponosom predstavlja EF 16-35 mm f/2.8L III USM. Ovaj objektiv visokih performansi savršeno skladno funkcionira sa senzorima visoke razlučivosti kao što je onaj kod fotoaparata EOS 5D Mark IV i nudi iznimnu kvalitetu slika profesionalcima i ozbiljnim entuzijastima. Svestrana žarišna daljina (16-35 mm) svidjet će se fotografima vjenčanja i fotoreporterima koji moraju snimati izbliza, dok ga brz i dosljedan maksimalan otvor blende od f/2.8 čini logičnim izborom svih koji snimaju pri slabom svjetlu.
EF-16-35-mm-F2.8-L-III-USM
EF 16-35 mm f/2.8 L III USM

Proširenje funkcionalnosti modela EOS 1DX Mark II

Na temelju povratnih informacija korisnika Canon danas najavljuje novo ažuriranje programske podrške za EOS-1D X Mark II. Ažuriranjem se dodaje podrška za IPTC i ton LCD-a u boji kao što to ima EOS 5D Mark IV, ali se i poboljšavaju funkcionalnosti mreže i GPS-a. Programska će podrška biti dostupna u rujnu.

Glavne značajke modela EOS 5D Mark IV:

 • CMOS senzor od 30,4 megapiksela s velikom širinom ekspozicije
 • konstruiran za rad s inovativnim Dual Pixel CMOS autofokusom i Dual Pixel RAW-om
 • korak dalje u kinematskog formata 4K s DCI-jem 4K do 30p
 • mogućnosti povezivanja putem ugrađenog Wi-Fija, NFC-a i GPS-a

Glavne značajke objektiva EF 24-105mm f/4L IS II USM:

 • svestrani raspon zuma od 24-105 mm
 • konstantno maksimalan otvor blende od f/4
 • konstrukcija otporna na vremenske usluge iz serije L
 • stabilizator slike s 4 postavke
 • napredna optička konstrukcija

Glavne značajke objektiva EF 16-35mm f/2.8L III USM:

 • svestran skup žarišnih daljina sa širokim kutem
 • premium kvaliteta slike
 • brzi konstantni otvor blende f/2.8
 • trajna konstrukcija iz serije L
 • napredno automatsko fokusiranje