Želite znati koje objektive, brzine zatvarača ili fokalne duljine najčešće koristite? Koje su vam blende ‘najdraže’, a koje Develop postavke u Lightroomu najviše koristite? Ako da, onda je Lightroom Analytics odličan alat za vas.

Ovaj besplatan dodatak za Adobe Photoshop Lightroom omogućava vam analizu čitavih kataloga ili samo izabranog broja fotografija, očitava metapodatke i izvozi ih u format čitljiv vašem internetskom pregledniku ili u CSV format koji možete koristiti na neki drugi način.

Neki od vas su možda i prije imali iskustvo sa analiziranjem metapodataka fotografija, jedan od najpopularnijih programa za to je Exposureplot, koji također analizira vaše ‘navike’ fotografiranja; objektive, fokalne duljine, blendu, ISO, brzinu zatvarača i slično. No, najveća mu je mana ta što ne može analizirati RAW formate nego samo JPEG-e. Još jedna prednost Lightroom Analyticsa jest i ta što analizira vaš workflow, dakle bilježi podatke obrade u Lightroomu i donosi njihovu statistiku.

Iako na stranici dodatka postoje testni podaci, za potrebe članka analizirali smo jedan naš katalog od oko 6000 fotografija. Evo neki od rezultata:

 lightroom-analyzer-2

Kada učitate rezultate analize, možete ih filtrirati po svakom pojedinom parametru. Na primjer, po svakom korištenom objektivu

 lightroom-analyzer-1

ili svakom pojedinom parametru prilikom obrade:

 lightroom-analyzer-3

Jedino što bismo još voljeli vidjeti kao dio ovog alata jest analizator (bar najkorištenijih) keywordova, ali tko zna, možda autor jednog dana i to ubaci.

Da ne nabrajamo sve, isprobajte sami – preuzmite Lightroom Analytics, proučite uputstva kako ga instalirati i očitati podatke, pa nam javite koji su vam najkorišteniji objektivi i postavke :)