Canon je jučer najavio da razvija CMOS senzor sa global shutterom, sa kojim možda otvara put Canon DSLR fotoaparatima koji neće imati problema sa rolling shutter efektom.

CMOS senzori su postali dominantni na tržištu komercijalnih fotoaparata u posljednje vrijeme jer su jeftiniji od CCD senzora. Međutim, CCD senzori imaju jednu prednost, a to je korištenje global shurttera, što znači da su svi pikseli na senzoru izloženi svjetlu istovremeno, umjesto red po red, kako to rade CMOS senzori.

Snimanje red po red u slučaju CMOS senzora može uzrokovati rolling shutter efekt pri snimanju subjekata koji se kreću jako brzo, zbog toga što se pokret događa u isto vrijeme dok i snimka. Ovaj efekt je prilično izražen kod Canonovog najnovijeg DSLR-a, 5D Mark IV.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

DPReviewov test novog Canonovog 5D Mark IV fotoaparata

Canonov novi CMOS senzor opremljen global shutterom nadilazi glavnu manu CMOS senzora, „zbog toga što izlaže svjetlu sve piksele senzora u isto vrijeme, omogućava hvatanje slika bez distorzija čak i kada se snimaju objekti sa velikom brzinom“ navodi Canon.

Štoviše, senzor koristi novi sustav očitanja i strukture piksela koja značajno reducira šum i povećava dinamički raspon. Neki proizvođači su već ranije najavili CMOS senzore sa global shutterom; Sony već u 2014., a Panasonic u veljači ove godine.

Canon navodi kako će prvo istraživati industrijsku primjenu ovog senzora – za kamere koje snimaju u filmskoj produkciji, TV dramama i reklamama, kao i za kamere koje se koriste kod proizvodnje kao mjera kontrole.

Još uvijek nema informacija o tome kada će ova tehnologija dospjeti u komercijale fotoaparate i kamere, ali se možemo nadati tome da će ovo biti jedna velika promjena na bolje.