Istraživači MIT-a i Googlea su razvili tehniku za uklanjanje refleksija i opstrukcija iz fotografija. Korištenjem parallax efekta, ova metoda se može pokazati vrlo korisnom na mjestima gdje je fotografiranje iza stakla ili ograde jedina opcija.

Kako je i demonstrirano u vrlo tehničkom YouTube videu, ova metoda koristi podatke prikupljene iz nekoliko fotografija snimljenih dok fotograf pomiče fotoaparat. Algoritam pretražuje rubove kadra, te korištenjem parallax efekta određuje koji su objekti blizu, a koji daleko od fotoaparata. Jednom identificirani, oni mogu biti odvojeni i opstrukcija ispred glavnog subjekta može biti uklonjena.

Ovo je drugačiji pristup uklanjanja refleksija od onog kojeg je pred par mjeseci objavio MIT. Ta metoda prepoznaje i uklanja refleksije tako da pronalazi neznatno iskrivljenu dvostruku sliku koja se dobije kada se slika reflektira na vanjskoj i unutarnjoj površini stakla.

Prednost ove tehnike je u tome da ne uklanja samo refleksije, nego i objekte koji predstavljaju prepreku između fotoaparata i subjekta fotografiranja. U teoriji, ovaj pristup bi se mogao proširiti i na uklanjanje nezgodno postavljenih telefonskih stupova ili žica sa slike, uz uvjet da postoji dovoljna dubina razdvajanja između objekta koji predstavlja prepreku i pozadine, i dok je fotograf u mogućnosti pomaknuti fotoaparat dovoljno da vidi što se nalazi iza opstrukcije.

Za više detalja možete proučiti navedeno istraživanje.